Pod řekou Vltavou u Litvínovického mostu provrtávají stavbaři přes osmdesát metrů dlouhou šachtu

20. srpen 2020 09:00

Staré potrubí dosluhuje a zajistit pitnou vodu je životně důležité, to jsou důvody, proč jeden z nových vodovodů v Českých Budějovicích zamíří pod koryto řeky. V reportáži Matěje Vodičky navštívíte přímo staveniště.

Vodovod je pro České Budějovice klíčový, protože spojuje vodovodní sítě na pravém a levém břehu Vltavy. Momentálně vede po boční návodní straně mostu, kde mu při zvednutí hladiny řeky hrozí poškození. To je jeden z důvodů, proč se město rozhodlo přesunout ho pod řeku, kde bude podle náměstka primátora Petra Holického z hnutí ANO v bezpečí.

„Pokud by třeba došlo k proražení vodovodu v případě nějaké velké vody, nebo ledochodu, znamenalo by to, že by zřejmě během několika desítek vteřin vytekla podstatná část budějovické vodní sítě, nastala by kontaminace nečistotami a ten výpadek by byl poměrně dlouhý,“ vysvětluje Petr Holický.

Odstranění závady by pak bylo velmi nákladné. Potrubí navíc pochází z šedesátých let minulého století a jeho technický stav je už špatný.
„Opevnění starého vodovodu v té stávající trase není dost dobře možné z důvodu statiky mostu,“ dodává náměstek na vysvětlenou k tomu, proč se nyní staví vodovod jiným způsobem.

Stavba potrvá do konce letošního roku a vyjde přibližně na sedmnáct miliónů korun. Zhruba do začátku října kvůli ní bude uzavřená ulice U Vodárny na pravém břehu řeky a na levém zase propojka směrem k parku Stromovka. Páteřní cyklostezky na obou stranách naopak zůstanou průjezdné.

Více si poslechněte v reportáži Matěje Vodičky.

Vedení nového vodovodu míří pod hladinu Vltavy u Litvínovic
Spustit audio