Počítače potopí do oleje a přebytečným teplem ohřejí vodu na hlubocké plovárně

18. květen 2017

Chladit počítačové vybavení datového centra může být drahá a také hlučná záležitost. V Hluboké nad Vltavou to zkoušejí jinak. Datové centrum, na kterém běží 17 procent českého internetu, bude vyhřívat místní plovárnu.

„Tady máme přes 33 metrů dlouhou halu,“ ukazuje majitel datového centra Josef Grill betonový kryt za poštou, který už využívá. Tam chladí počítačové vybavení vzduchem.

Nová budova u mostu přes Vltavu bude mít chlazení vymyšlené tak, že počítače doslova utopí v oleji. „Bude to unikátní řešení, které se ještě nikde v Čechách nepoužívá, ve světě ho na několika místech testují, ale nikdo ho nevyužívá v takovém rozsahu, v jakém to plánujeme my. Tím, že to bude chlazené v oleji, tak nám zbyde spousta přebytečného tepla, které chceme dát do městské plovárny,“ vysvětluje.

Nový teplovod od datového centra k nedaleké plovárně stavěla firma Karla Váchy z Hluboké nad Vltavou. Stroje jak z daleké budoucnosti znamenaly pro stavebníky hrabání se v historii bývalého Podskalí. „Tam po několik staletí byly nejdříve dřevěné domy, které postupně tu a tam vyhořely, tak si lidé postavili z místních zdrojů - z kamen, z cihel,“ připomíná Karel Vácha.

Až k plovárně přivedli teplovod a budou ohřívat vodu v bazénu, který po dvacet let platí za jeden z nejstudenějších na Českobudějovicku. Teplo z počítačů začne vodu na plovárně vyhřívat příští rok.

Unikátní způsob chlazení bude mít datové centrum v Hluboké nad Vltavou. Počítače potopí do oleje a přebytečným teplem ohřejí vodu na plovárně
autor: Martin Pokorný
Spustit audio