Počet lidí s britskou mutací koronaviru se zvyšuje i na jihu Čech. Jak moc, ale nikdo přesně neví

24. únor 2021 09:50

Testování na britskou mutaci koronaviru je na jihu Čech zatím jen ojedinělé. Podle hygieniků by přitom informace o počtech těchto pacientů mohly pomoct v boji proti covidu. U testů to zjišťuje jen laboratoř českobudějovické nemocnice a taky jedna ze soukromých laboratoří v Táboře. Pro hygieniky by byl přitom tento údaj užitečný. Podle nich může ovlivnit i další šíření covidu.

V reportáži Jitky Cibulové Vokaté navštívíte přímo laboratoř testující vzorky a dozvíte se, jak se to dělá, aby ji hygienici a odborníci poznali.

Data z konce ledna ukázala, že na jihu Čech bylo méně, než jedno procento britské mutace.

Testování na britskou mutaci koronaviru by mohlo pomoci odborníkům odpovědět na další důležité otázky, vysvětluje ředitelka Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích Kvetoslava Kotrbová:

„Je nutné se podívat na to, jestli není nutné měnit izolaci, karanténu, eventuálně vyšetřovat, jestli by se karanténa neměla rozšířit na původních 14 dní, eventuálně ukončit testem.“

Českobudějovická nemocnice bude v testování na britskou mutaci koronaviru pokračovat jen v případě, že to laboratořím nařídí ministerstvo zdravotnictví.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio