Po těžbě dřeva v kůrovcových lesích zůstávají na jihu Čech poničené vzácné archeologické lokality

28. leden 2021 09:54

Majitelé lesů poškozených lýkožroutem často ani nevědí, že těží v chráněných oblastech, zůstávají po nich zničená slovanská mohylová pohřebiště, ale i pozůstatky středověkých vesnic.

Bývaly tam středověké vesnice nebo hradiště. V posledních letech v těchto místech pracují těžaři, kteří likvidují následky kůrovcové kalamity. V mnoha lesích v jižních Čechách už se stalo, že dělníci při práci - často i nevědomky - zničili významné archeologické lokality. Například několik slovanských mohyl na Písecku.

Čtěte také

„Těch mohyl je tady celkem 38. Jedná se o poměrně velké slovanské pohřebiště, které bylo využíváno v osmém a devátém století našeho letopočtu. Je to vlastně památka na první slovanské kolonisty, kteří tuto oblast osídlili,“ vysvětluje Jiří Havlice z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích s tím, že poškozené mohyly jsou v těchto místech čtyři.

Jiří Havlice upozorňuje, že v jižních Čechách je spousta dalších významných archeologických míst, která v uplynulých letech poničila těžba kůrovcového dřeva:

„Nedaleko nás se nachází například hradiště ze starší doby bronzové u Slavětic, kde bylo rovněž porušeno opevnění tohoto hradiště nově vytvořeným průrazem pro odvoz vytěženého dřeva.“

Podobně to vypadá i na hradišti Kněží hora u Katovic a jiných lokalitách.

V případě poškození mohyl u Údraže se památkáři domluvili na řešení s majitelem, kterým jsou lesy města Písku. Podle slov jednatele společnosti Václava Zámečníka se nejprve vyčká na zlepšení počasí a následný archeologický průzkum. „Pak bychom se na tom podíleli nějakou částkou,“ dodává Zámečník.

Složitější situace je ale v případě, když les patří soukromým vlastníkům. Při kalamitní situaci musí dřevo co nejrychleji vytěžit. Jiří Havlice upozorňuje, že památkáři se o poškození dozvědí často pozdě. „Neprobíhá žádné správní řízení, aby se vlastník někoho ptal, jestli tam náhodou nějaká taková lokalita není,“ říká Havlice.

Jak má soukromý vlastník postupovat?

Vysvětluje Jiří Havlice. Podotýká, že řada takto porušených lokalit je zároveň státem chráněnou kulturní památkou. Vlastník by se tedy měl chovat tak, aby ji žádným způsobem neponičil.

 

Celou reportáž Petra Kubáta si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

autor: Petr Kubát
Spustit audio