Po srážce vlaku s traktorem je uzavřená trať mezi Protivínem a Pískem

1. srpen 2018 09:04

Ve Smrkovicích u Písku se v úterý odpoledne srazil vlak s traktorem. Záchranáři ošetřili jedenáct lidí s lehkými a středně těžkými zraněními, hasiči budou na místě odstraňovat škody nejméně do čtvrtečního rána.

Na místo jako první přijeli písečtí hasiči. „Uvedli jsme soupravu do bezpečného stavu, odpojili jsme akumulátory, zkontrolovali provozní kapaliny a zamezili jejich úniku. Kolejový jeřáb bude muset vypnout a zkratovat trakční vedení. Budeme se pokoušet vyprostit soupravu,“ popisoval velitel zásahu Petr Šustr.

Trať zůstává uzavřená. Podle mluvčí Správy železniční dopravní cesty Radky Pistoriusové bude potřeba vyměnit 80 poškozených pražců, oprava potrvá nejméně do čtvrtečního rána.

Nehoda si vyžádala lehčí zranění několika cestujících včetně strojvedoucího a traktoristy. Podle policejního mluvčího Milana Bajcury traktor vjel na přejezd ve chvíli, kdy svítila červená.

„Došlo tam ke zranění několika osob, šest lidí bylo převezeno do zdravotnických zařízení, někteří byli ošetřeni na místě. Ve vlaku cestovalo celkem devět lidí,“ doplnil Milan Bajcura.

Případ budou řešit písečtí kriminalisté jako obecné ohrožení z nedbalosti. Škoda se podle předběžných odhadů pohybuje kolem 20 milionů korun.

Traktoristovi, který nerespektoval světelnou a zvukovou signalizaci, hrozí až pětileté vězení.