Plavební sezona na Vltavě je zahájena. Na Hněvkovice se bude plout až příští rok

20. květen 2012

V sobotu byla zahájena plavební sezona na řece Vltavě. Příští rok už bychom se mohli na lodi dostat z Českých Budějovic až na Hněvkovice.

V současné době se staví plavební komora v Hluboké nad Vltavou, která by měla být podle mluvčího Ředitelství vodních cest Václava Straky dokončena na konci letošního roku. K dalšímu postupu splavňování řeky říká: „Pod vodním dílem Hněvkovice je ještě starý jez, který je nutné upravit a postavit na něm plavební komoru a také je třeba prohloubit koryto. Pak budou moci plout lodě až do Týna. To bude v roce 2013 nebo 2014.“

Řešení týnského mostu bylo vyřazeno z třetí etapy dokončení splavnosti úseku České Budějovice – Týn nad Vltavou a bude se řešit jako samostatný projekt. Technicky by se měl problém řešit v tomto a příštím roce. Finanční zajištění podle Václava Straky není v tuto chvíli jasné.

Město Týn nad Vltavou si nechá k mostu zpracovat technický posudek, z něhož by měla vyplynout i nová částka na rekonstrukci. Právě na ní minulý záměr skončil. Podle Ředitelství vodních cest by přesun starého železného mostu a stavba nového vyšla na více než dvě stě milionů korun.

„Čekáme teprve na posudek, na základě kterého by nacenění vzešlo. Připravuje se zadání pro hlubší analýzu, teď jsme dostali revizní zprávu mostu a z té chceme vyjít ,“ upřesňuje starosta Týna Milan Šnorek (ODS) upřesňuje.

Spustit audio