Platan vyrábí více piva

6. srpen 2004

Výstav protivínského Městského pivovaru Platan loni dosáhl 260.000 hektolitrů, což znamená meziroční nárůst zhruba o 92 procent.

Hlavním důvodem je spolupráce s Plzeňským Prazdrojem, pro který Platan od loňského března v licenci vaří pivo Klasik. Vlastní produkci Platan loni meziročně zvýšil asi o 11.000 hektolitrů na 146.000 hektolitrů. ČTK to řekl ředitel pivovaru Jaroslav Kovaříček.

"Pro Plzeňský Prazdroj zajišťujeme celou výrobu, od příjmu surovin až po konečný produkt stočený do lahví a naložený. Expedice, marketingová podpora a podpora trhu je již jeho věcí," uvedl Kovaříček. Smluvní výroba pro tuto jedničku na českém trhu podle něj pivovaru v Protivíně umožňuje účinně využít výrobní kapacitu při zachování vlastní obchodní politiky. Loni Platan vykázal zisk před zdaněním 12 milionů korun, což je zhruba dvojnásobek výsledku roku 2002. Přitom si vytvořil rezervu asi 10 milionů na opravy a rekonstrukce. Ještě v roce 2000 pivovar vykazoval ztrátu 5,5 milionu korun, o rok později již hospodařil vyrovnaně. Za letošní první pololetí Platan vystavil 126.000 hektolitrů piva, což je meziročně o 30.000 hektolirů více. Podle Kovaříčka podnik předpokládá, že do konce roku vyrobí a prodá, opět díky spolupráci s Plzeňským Prazdrojem, asi 320.000 až 350.000 hektolitrů piva. Celoroční zisk by se měl vzhledem k investicím pohybovat kolem 20 milionů korun. Platan loni do technologií a ekologických opatření investoval asi 16 milionů korun. Poslední ekologickou zátěž, uhelnou kotelnu, odstranil před měsícem. Dvouletá rekonstrukce přišla na 11 milionů korun. "Je to daň tomu, že se řešení tohoto problému asi 15 let odkládalo," dodal Kovaříček. Pivovar podle něj investice hradí z vlastních zdrojů a hospodaří bez úvěrů. Pivovar byl do roku 2002 součástí a.s. Jihočeské pivovary České Budějovice

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio