Planá nad Lužnicí bude lépe chráněna proti povodním

22. říjen 2013

Planá nad Lužnicí bude lépe chráněna proti povodním. Povodí Vltavy dokončuje na pravém břehu řeky Lužnice stavbu betonových a mobilních zdí. Pozornost v Plané ale věnují i Farskému rybníku, kde společnost Čevak pracuje na zvýšení odtoku vody z nádrže.

Výměna stávajícího potrubí za roury o větším průměru je podle starosty města Jiřího Šimánka (ODS) jednou z priorit ochrany města před velkou vodou:

„To je větší nebezpečí než ta Lužnice, protože přítok je z této strany rychlejší. Ta Lužnice přece jen, pokud se nestane něco jako v roce 2002, kdy praskla pískovna v Chlumu u Třeboně a pak to přišlo rázem, tak signalizuje nárůst,“ říká Šimánek a dodává:

„Tady stačí vytrvalý déšť určité intenzity x hodin a ten přítok je samozřejmě podstatně větší. Proto tady připravujeme opatření, abychom toto nebezpečí podstatně snížili.“

Farský rybník v minulosti při vyšších stavech vody už několikrát zaplavil silnici E55. I výměna stávajícího potrubí za větší má však své limity.

„Jednak je tu ten průchod mezi radnicí a vedlejší školou, je řádově asi pět metrů široký. V těchto pěti metrech je celá řada inženýrských sítí. Tam dneska nějaký průtok je, ale má velmi malou kapacitu,“ vysvětluje starosta a doplňuje:

„Druhý problém je napojení do Lužnice. Samozřejmě v rámci opatření na této výpusti bude zpětná klapka. Aby se nestalo, že Farský rybník bude v pořádku a přiteče nám voda z Lužnice.“

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio