Pištci zahráli ve Vatikánu papeži Benediktu XVI.

22. říjen 2011

Flétnový soubor Třeboňští pištci, který tvoří amatérští muzikanti od dětí po dospělé, byl součástí středeční generální audience udílené papežem Benediktem XVI. Pištci zahráli ve Vatikánu Svatému otci přímo na Svatopetrském náměstí, den předtím však měli samostatný koncert v bazilice svaté Praxedy.

Třeboňští pištci odcestovali do Říma a Vatikánu na přímé pozvání velvyslance ČR při Svatém stolci Pavla Vošalíka. Nejprve zahráli v úterý při mši pro české poutníky, kterou v římské bazilice Santa Maria Maggiore celebroval biskup českobudějovické diecéze Jiří Paďour:

Jiří Paďour: „Můžu vám říct, že jsou pro mě ohromným překvapením, že je to další trumf - negativní - že já je neznám a poznávám je až tady. A skutečně mně je to na jednu stranu líto, ale to už je minulost, protože teďka mám radost z toho, že jsem je poznal a poznávám je.“

Pro třeboňský flétnový soubor byl však nejdůležitější úterní večerní koncert s názvem Pocta růži v bazilice svaté Praxedy. Kostelem zaplněným do posledního místa zněly skladby jindřichohradeckého rodáka Adama Michny z Otradovic i díla pozdní renesance a baroka. Koncert byl součástí Rožmberského roku, který si letos připomínáme nejen v jižních Čechách. Naslouchal mu například někdejší papežský nuncius Giovanni Coppa, ale také hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Třeboňští pištci v kostele sv. Praxedy

Vrcholem cesty Třeboňských pištců do Věčného města byla však středeční generální audience na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu. Dříve, než papež Benedikt XVI. usedl pod baldachýn před bazilikou svatého Petra, rozehrávali se pištci před více než 40 tisíci poutníky z celého světa.

Rozechvělí pištci: „Já nevím, já asi neumím popsat, co zrovna teď ve mně probíhá.“ – „Já taky. Úžasný pocity. Krásný.“ – „No, já jsem taková trochu nervózní a jako vidět papeže prostě takhle na živo, to je něco úžasnýho. A zvlášť takhle úplně vepředu, to je nehorázná pocta.“

A pak nadešla ta dlouho očekávaná chvíle: papež pozdravil české poutníky. Třeboňští pištci na nic nečekali, zvedli flétny k ústům a jako pozdrav Svatému otci zahráli výňatek z Haendelova oratoria Juda makabejský.

Třeboňští pištci u římského Colossea

Pravda, vpadli do projevu Benedikta XVI. v češtině, ale důstojnost chvíle tím nenarušili. Papež Třeboňským pištcům dokonce krátce zatleskal a přátelsky jim pokynul. Pro vedoucího souboru Václava Šimečka to byl splněný sen.

Václav Šimeček: „Je úžasný, že si všimnul i tý naší muziky, když jsme byli poctění tím, že jsme třeboňským poutníkům a starostovi Houdkovi mohli zahrát, když předával Svatému otci dar. Bylo to, řekněme, ze vzdálenosti několika desítek metrů. Dokonce prohlásil - cituji pana starostu - že to bylo krásné a inteligentní, že tak v tom máme setrvat. A to opravdu potěší, člověk cítí skutečně velkou skromnost a pokoru.“

autor: pku
Spustit audio

Více z pořadu