Písek sestavuje katalog investičních příležitostí v cestovním ruchu

8. červenec 2005

Písek chce vydat katalog investičních příležitostí pro cestovní ruch ve městě a okolí. Město, jemuž chybí dostatek ubytovacích zařízení pro turisty, by v katalogu upozorňovalo na objekty vhodné k přebudování na hotel, kemp či ubytovnu. Novinářům to řekl místostarosta Písku Vojtěch Bubník.

"Existují nemovitosti a lokality, které by mohly být využity pro rozvoj cestovního ruchu," uvedl Bubník. Většina objektů je ale v soukromém vlastnictví a město podle něj nemůže majitelům vnucovat, co mají s budovami dělat. Písek by se souhlasem vlastníků nabízel možnosti využití objektů nejen v tištěném katalogu, ale i na internetových stránkách.

Podle ukázkového katalogu, který má ČTK k dispozici, jsou silné stránky projektu například v turistické atraktivitě regionu. Mezi slabé naopak patří neschopnost vlastníků nemovitostí reagovat na poptávku ohledně ubytování či rozsah nabídky doprovodných služeb v cestovním ruchu. Například novorenesanční hotel Otava v centru města nyní majitel rekonstruuje spíše na kanceláře, jako kavárnu a restauraci využívá jen přízemí budovy. Náklady na opětovné přebudování na hotel katalog vyčíslil na 100 milionů korun. Podle ředitelky společnosti H.O.P., která hotel Otava vlastní, Evy Němcové jsou však investice do vybudování hotelu nákladné a nevratné. Jen samotná budova byla podle ní drahá a společnosti se spíš vyplatí pronajímat v ní kancelářské prostory. "Pokud bychom dostali na vybudování hotelu úvěr, nikdy bychom ho nedokázali splácet," řekla ČTK Němcová s tím, že podle ní je ubytovacích kapacit ve městě dostatek.

V Písku nyní turistům slouží 28 ubytovacích zařízení s 934 lůžky. Roční návštěvnost Písku se pohybuje okolo 30.000 lidí. Město má nyní nově zrekonstruovaný kulturní dům, který může sloužit také jako kongresové centrum až pro 600 návštěvníků. Kvůli chybějící možnosti kvalitního ubytování ale není myšlenka na pořádání kongresů v Písku reálná, uvádí se v katalogu.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio