Písek nechce přijít o vojáky

25. listopad 2002

Podle nové koncepce profesionální armády mají vojáci opustit Písek do roku 2009. To se ovšem nelíbí píseckému starostovi Luboši Průšovi, který se chce, ve snaze toto rozhodnutí zvrátit, spojit s primátorem Českých Budějovic a starostou Českého Krumlova.

Pro Písek by ztráta vojenské posádky znamenala kromě úbytku pracovních míst také nižší kupní sílu obyvatel, jelikož profesionální vojáci mají relativně vysoké příjmy. Podle Průši se může absence armády projevit též v extrémních situacích, jako byly např. letošní povodně. Místní vojenská posádka byla dle jeho slov první, kdo poskytl městu prostory a pomoc, což přispělo k rychlejšímu odstraňování škod.

Vládní koncepce restrukturalizace armády počítá pouze se zachováním posádek v Bechyni, Jindřichově Hradci, Strakonicích a Táboře. Zrušeny mají být jednotky v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a Písku. V Českém Krumlově by měla fungovat výcviková základna spojeneckých vojsk. V Č. Budějovicích a v Boleticích zůstanou pouze dislokační místa.

autor: čro čb
Spustit audio