Písek má nový sběrný dvůr a podzemní kontejnery

11. prosinec 2014

Modernizace sběrných dvorů v Písku pokračuje. Město otevřelo další nový dvůr na sídlišti Portyč. Ode dneška začne fungovat také další stání pro podzemní kontejnery.

Nový sběrný dvůr je v blízkosti ulic Topělecká a Jablonského a nahradí současný v téže lokalitě. Ten původní se nenacházel na pozemku města. To ale není jediný důvod, proč město postavilo nový. Starý dvůr už nevyhovoval také kapacitně a měl i špatné zázemí jak pro obsluhu, tak pro lidi, kteří sem vozili odpad.

V novém sběrném dvoře za šest a půl miliónů korun bude deset velkoobjemových kontejnerů na tříděný odpad – tedy na plast, kovy, papír, bioodpad, dřevo, stavební odpad a podobně. Devadesát procent peněz město získalo z evropských dotací.

V Písku je celkem sedm sběrných dvorů. K jednomu z nich patří moderní kompostárna, kterou lidé využívají od dubna loňského roku. Ta dokonce získala ocenění Presta, prestižní stavba jižních Čech.

Nové stání pro podzemní kontejnery

Už čtrnácté stání pro podzemní kontejnery na tříděný odpad město vybudovalo na Václavském náměstí. Písek je prvním městem na jihu Čech, které tyto nádoby začalo používat. Objem podzemních kontejnerů je ve srovnání s klasickými plastovými trojnásobný.

Pokud se jejich kapacita plně využije, separovaný odpad se odváží méně často a tím město samozřejmě ušetří. Písek se chce s počtem těchto stání na podzemní kontejnery dostat až na třicítku. V dalších letech na ně bude shánět peníze z dotací.

Spustit audio