Písečtí lesníci tento týden pokácejí první vánoční stromky. I letos jich bude víc než dva tisíce

24. listopad 2020 13:27

Nejdřív přijdou na řadu ty stromky, které ozdobí domovy seniorů, nemocnici, dětské domovy nebo úřady.

„Stromky, které budeme vyřezávat, jsou označeny barevnými cedulkami, aby zaměstnanci, kteří přijdou stromky těžit věděli, co mají uříznout,“ říká Jiří Keclík, pěstební technik Lesů města Písku. Barevnost cedulek značí stromky podle druhu, kvality a výšky.

Každoročně stoupá zájem o jedli, ta je také v sortimentu nejvíce zastoupena.

„Kromě zmiňované nejoblíbenější jedle kavkazské jsou tu další jedle, jako bělokorá, ojíněná, jedle korejská, ale v posledních letech stoupá oblíbenost stříbrných smrků, které tvarujeme a i dlouho vydrží při vyšších pokojových teplotách. Škála stromků se pohybuje od jednoho až do dvou a půl metru,“ dodává Jiří Keclík.

Stromky budou zaměstnanci vyřezávat postupně a to v závislosti na tom, jaký sortiment se bude zrovna prodávat, aby byly vždy připravené stromky čerstvé.

Vánoční stromky se budou vyřezávat i v hospodářských lesích.

„Z plantáží pochází jedle kavkazské, ojíněné nebo borovice černé, ale klasický smrk ztepilý nebo borovice lesní jsou přímo z lesa, jsou to stromky, které se vyřezávají z lesa přímo v lesních kulturách. Vždycky se sází větší množství sazenic, než se dopěstovává do konečného mýtného věku, takže během života toho stromu se vždycky to horší vyřezává. Z těch stromků, které jsou ještě hezké nebo by snesly kvalitu vánočního stromku, se vyberou a nabídnou k prodeji,“ říká Václav Zámečník, jednatel společnosti Lesy města Písku.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si můžete poslechnout online.

Spustit audio