Písecká obchodní akademie se stala fakultní školou. Slibuje větší možnosti, ale i dřinu

27. květen 2015

Ekonomická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích uzavřela smlouvu o partnerství s Obchodní akademií v Písku. Ta se tak stala první fakultní střední školou.

„Naši pedagogové budou jezdit do Písku na specializované přednášky nebo budou prezentovat odborná témata, aby motivovali ke studiu na Ekonomické fakultě,“ popisuje základ spolupráce mluvčí fakulty Petr Štumpf.

Studenti písecké obchodní akademie dohodu vítají. „Máme například větší okruh projektů, do kterých se můžeme zapojit,“ říká Aneta Krejčová ze čtvrtého ročníku.

Studium na fakultní střední škole ale rozhodně nebude procházkou růžovým sadem. Nároky jsou poměrně vysoké, velký důraz se klade hlavně na výuku matematiky a angličtiny. Podle ředitele Obchodní akademie Pavla Sekyrky jsou výborné znalosti těchto dvou předmětů nezbytností.

Obě školy mají proto do budoucna jasný cíl. „Do deseti let bychom chtěli naprostou většinu předmětů učit v angličtině. Od Ekonomické fakulty jsme navíc dostali možnost spolupracovat s jejich partnerem, americkou univerzitou Savannah,“ dodává Pavel Sekyrka.

Neméně důležité je také spojení škol s regionálními firmami. Ekonomická fakulta spolupracuje s konkrétními podniky nebo městy na řadě projektů.

Ekonomická fakulta Jihočeské univerzity a písecká obchodní akademie uzavřeli dohodu o partnerství na pět let. V případě, že se osvědčí, bude pokračovat i v letech následujících.

Spustit audio