Pět jihočeských hasičů dostalo ocenění za záchranu lidského života a za věrnost

4. listopad 2015

V Trojském zámku v Praze se v úterý 3. listopadu rozdávala ocenění Hasičského záchranného sboru České republiky. Generální ředitel Drahoslav Ryba předal celkem 73 medailí. Mezi oceněnými byli i starostové obcí nebo policisté.

Na jih Čech putovalo celkem pět ocenění. Profesionální hasič Marek Sedláček z Tábora a Vendula Matějů z Českých Budějovic mají doma Plaketu Hasičského záchranného sboru. František Mráz dostal medaili za zásluhy o bezpečnost a Jiří Bárta a Roman Šperl medaili za věrnost prvního stupně.

Marek Sedláček při dovolené na Slovensku pomohl zachránit lidských život, když jeden z turistů při večeři zkolaboval. Hasič před příjezdem záchranářů muži zajistil průchodnost dýchacích cest a po celou dobu kontroloval základní životní funkce.

Vendula Matějů, kterou posluchači znají jako mluvčí jihočeských hasičů, také zachránila lidský život. Správně provedenou masáží srdce udržela při životě svého souseda, který prodělal infarkt.

Medaile za věrnost prvního stupně se uděluje za třicet odsloužených let u sboru. Ocenění je spojené s obětavou prací po dobu odpracovaných let stejně jako u medaile za zásluhy.

Předání medailí Hasičského záchranného sboru
Spustit audio