Pedagogicko-psychologické poradny očekávají, že žádostí o posouzení školní zralosti bude letos na jihu Čech zřejmě víc, než loni

26. březen 2021 15:22

V některých případech může návštěva poradny nahradit chybějící klasické zápisy do prvních tříd.

Zhruba každé čtvrté dítě v Jihočeském kraji loni před nástupem do první třídy prošlo pedagogicko-psychologickou poradnou. Posoudili tam jeho školní zralost. Letos očekávají poradny v regionu ještě větší zájem. Už teď mají stejný počet žádostí, jako loni. Řada jich ještě zřejmě dorazí po prvním dubnu, kdy začnou online zápisy do prvních tříd a rodiče zjistí, že pro odklad nebo naopak dřívější zahájení školní docházky svého dítěte posudek poradny potřebují.

Speciální pedagožka Karolína Soukupová v reportáži pokládá na stůl před Adélku řadu obrázků. Adélka jako první v řadě označuje obrázek, který je úplně vpravo.

Je to jen z řady standardizovaných testů, kterými v pedagogicko-psychologické poradně dítě při posuzování školní zralosti projde.

V Jihočeském kraji už začaly pedagogicko-psychologické poradny zvát na vyšetření první děti, jejichž rodiče budou žádat o odklad školní docházky nebo naopak dřívější nástup do školy. Některé děti přicházejí na doporučení mateřské školy jiné na žádost rodičů.

„Nějaký nárůst je téměř ve všech regionech,“ počítá ředitel Pedagogicko-psychologické poradny Jihočeského kraje Pavel Vácha a dodává:

„Třeba v regionu Strakonice je nárůst poměrně masívní oproti třeba Táboru nebo i Českým Budějovicím.“

Ze zkušeností Karolíny Soukupové někteří rodiče o doklad školní docházky žádají i kvůli obavám z distanční výuky v první třídě, je to ovšem podle ní spíše jen jeden z faktorů a ne ten nejdůležitější.

V Českých Budějovicích letos zaznamenali ale i opačný trend, kdy víc rodičů žádá o posouzení školní zralosti svého dítěte proto, aby mohlo do první třídy nastoupit dřív. Jihočeské pedagogicko-psychologické poradny musely letos posoudit ale i 16 žádostí o dodatečný odklad, kdy se děti z první třídy vracely zpět do mateřské školy. Podle Karolíny Soukupové je to i kvůli chybějícím klasickým zápisům, při kterých by učitelky zřejmě nedostatečnou školní zralost odhalily. Při online zápisu se na ni ale přišlo až poté, co dítě výuku v první třídě nezvládalo.

Celou reportáž Lucie Hochmanové si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

 

Spustit audio