Páteční Noční linka: Zmrzlině opravdu neodolám!

24. červenec 2020

Patříte mezi vášnivé jedlíky zmrzliny, možná dokonce víc, než je zdrávo? Dáváte si kopečkovou nebo raději točenou? Vanilkovou nebo jinou? Čistou nebo míchanou? Malou nebo velkou? Kolik kopečků jste schopni dát na posezení? Ochutnali jste nějakou hodně netradiční zmrzlinu, třeba kozí nebo perníkovou?

Kupujete si domů zmrzlinové dorty a nebo si zmrzlinu sami děláte? A co nanuky? Máte nějaký zajímavý recept na přípravu domácí zmrzliny? A co taková ledová tříšť?

Sníh a led ochucený medem nebo ovocnou šťávou znali už ve starém Řecku a ve starém Egyptě. O tom, jak vznikla první skutečná zmrzlina, existuje více verzí.

Některé prameny uvádějí, že to byli Mongolové, kteří ji rozšířili. Připravovali různé ochucené nápoje z mléka (kozího, velbloudího a jačího). Tyto nápoje ale díky chladnému horskému klimatu často zmrzly. Recepty na takto vyrobenou zmrzlinu měl ve 13. století přivézt do Evropy cestovatel Marco Polo.

Podle jiné verze zase první zmrzlina vznikla díky Číňanům, od nich recept přebrali Arabové a Peršané. Od Arabů se naučili dělat zmrzlinu Italové a její výrobu rozšířili dále po Evropě . Ve střední Evropě se zmrzlina stala oblíbená v první polovině 18. století. Vyráběla se ze žloutků šlehaných s cukrem a smetanou. Do této hmoty se přidávaly různé přídavky jako ovoce, vanilka a kakao.

Výroba zmrzliny v českých zemích se rozšířila počátkem 20. století. V roce 1903 byl patentován zmrzlinový kornout a v roce 1921 byla vyrobena první zmrzlina s dřívkem. Roku 1936 byl sestrojen plně automatický rotační stroj, který zmrzlinu na špejli vyráběl.

Moderátor Karel Sladký patří mezi milovníky točené zmrzliny. Nikdy nezůstane u jednoho ani dvou ani tří kopečků. Když ho popadne chuť, nezná se a často ho musí od stánku se zmrzlinou doslova odtrhnout.

Prodavačky se jen usmívají a někdy nechápou, ale množstevní slevu zatím nedostal. A pokud jede delší cestu autem, zpříjemňuji si ji hned několika zastávkami, samozřejmě u stánků s točenou zmrzlinou.

Možná to znáte také, když vás popadne chuť! A dokážete sníst sami celý zmrzlinový dort? Co považujete za svůj zmrzlinový vrchol? Na vaše příběhy a vyprávění se těší Karel Sladký. Můžete mu k tématu napsat nebo zatelefonujte přímo do studia po 23. hodině na číslo 731 800 900.

autor: kas
Spustit audio