Páteční Noční linka: Zmrzlině opravdu neodolám!

24. červenec 2020

Patříte mezi vášnivé jedlíky zmrzliny, možná dokonce víc, než je zdrávo? Dáváte si kopečkovou nebo raději točenou? Vanilkovou nebo jinou? Čistou nebo míchanou? Malou nebo velkou? Kolik kopečků jste schopni dát na posezení? Ochutnali jste nějakou hodně netradiční zmrzlinu, třeba kozí nebo perníkovou?

Kupujete si domů zmrzlinové dorty a nebo si zmrzlinu sami děláte? A co nanuky? Máte nějaký zajímavý recept na přípravu domácí zmrzliny? A co taková ledová tříšť?

Sníh a led ochucený medem nebo ovocnou šťávou znali už ve starém Řecku a ve starém Egyptě. O tom, jak vznikla první skutečná zmrzlina, existuje více verzí.

Některé prameny uvádějí, že to byli Mongolové, kteří ji rozšířili. Připravovali různé ochucené nápoje z mléka (kozího, velbloudího a jačího). Tyto nápoje ale díky chladnému horskému klimatu často zmrzly. Recepty na takto vyrobenou zmrzlinu měl ve 13. století přivézt do Evropy cestovatel Marco Polo.

Podle jiné verze zase první zmrzlina vznikla díky Číňanům, od nich recept přebrali Arabové a Peršané. Od Arabů se naučili dělat zmrzlinu Italové a její výrobu rozšířili dále po Evropě . Ve střední Evropě se zmrzlina stala oblíbená v první polovině 18. století. Vyráběla se ze žloutků šlehaných s cukrem a smetanou. Do této hmoty se přidávaly různé přídavky jako ovoce, vanilka a kakao.

Výroba zmrzliny v českých zemích se rozšířila počátkem 20. století. V roce 1903 byl patentován zmrzlinový kornout a v roce 1921 byla vyrobena první zmrzlina s dřívkem. Roku 1936 byl sestrojen plně automatický rotační stroj, který zmrzlinu na špejli vyráběl.

Moderátor Karel Sladký patří mezi milovníky točené zmrzliny. Nikdy nezůstane u jednoho ani dvou ani tří kopečků. Když ho popadne chuť, nezná se a často ho musí od stánku se zmrzlinou doslova odtrhnout.

Prodavačky se jen usmívají a někdy nechápou, ale množstevní slevu zatím nedostal. A pokud jede delší cestu autem, zpříjemňuji si ji hned několika zastávkami, samozřejmě u stánků s točenou zmrzlinou.

Možná to znáte také, když vás popadne chuť! A dokážete sníst sami celý zmrzlinový dort? Co považujete za svůj zmrzlinový vrchol? Na vaše příběhy a vyprávění se těší Karel Sladký. Můžete mu k tématu napsat nebo zatelefonujte přímo do studia po 23. hodině na číslo 731 800 900.

Ingrid |❤ Ďakujem
Majka|Zdravím Vás pane Kájo, děkuji za krásné přečtení mého příspěvku a říkal jste, že se třeba někdy na zmrzlině potkáme, no bylo by to prima a mohli bychom spolu soutěžit kdo jí sní za určitý čas víc. A ten kdo vyhraje, tak dostane krásnou odměnu, co Vy na to? Tak se těším Majka
Dobromila Atalovičová p|zdravim vas mily karle vsechny posluchace ja mam vzpominky na zmrzlinu kopeckovou chodila jsem ji v nedeli prodavat do cukrarny bila zasterka s krajeckou do vlasu bila kvetinka usmev na tvari chut na zmrzlinu po praci do zmrzliny trochu griotky dobrou chut a vsem anickam k jmeninam zdravi lasku pohodu i vam ve vysilanii dobra slovensko
Michal z Jihlavy| Dobrý den pane redaktore a zdravím všechny posluchače mám moc rád zmrzlinu vždy si dám radši velkou a preferuji radši točenou a je mi docela jedno jaká je mám všechny rád.
Frantisek Svaricek|Pane Karle,tedkom jste me udelaly chut tak jdu do mrazaku a nandam si kopec mrazeneho dortu a s chuti si pochutnam.
Frantisek Svaricek|Dobry vecer pane Karle a posluchaci nocni linky.Ja sam mam rad vsechno mrazeny.Pamatuji si jeste dobu kdy se Jeste skrabala tema klestemanto byl rozdil,ta skrabana byla takova hruba proti tocene ktera je jemna.Kdyz jsem byl v Bratislave na vojne tak jsem objevil dobreho zmrzlinare v RACI,tak tam jsem vzdycky kdyz jsem byl Bratislave tak jsem si dal deset kopecku.Vzdycky kdyz jsme naveceri nekde v restauraci tak si dam zmrzlinovy pohar.Doma v mrazaku mame stale neco mrazeneho,to musi byt pro hosty.Stalo se me taky to ze jsem udelal nakup ,kde jsem mimo jine koupil deset ruskych zmrzlin a mel jsem jich namarkovanych ctyricet.Ja jsem nato hned neprisel,ale jak jsem prijel domu tak dcerka rika tatko kde mas tech ctyricet zmrzlin,no tak ja jsem se vratil do toho obchodnaku a oni to uznali a dali to doporadku.Jeste jednou vsechny zdravi Frantisek.
607xxx810|Je mi 70 roku a alespon 2 x do tydne si zajdu na pohar z 5 ruznych kopecku a prelit bud vaj. konakem nebo griotkou. LAHODA. Frantisek ze Znojma.
EVA|ZDRAVÍM KÁJO VÁS I NOČNÍ LINKU MÁM RÁDA ZMRZKU TOČENOU ALE JENOM OVOCNOU HLAVNĚ JEN JAHODOU MERUNKOVOU BORŮVKOVOU MELOUNOVOU MANGOVOU JSEM TED OCHUTNALA TED KDYŽ SE DOPLAZÍM DO MĚSTA JEDNOU TAK ZA 14 DNÍ TAK ZA ODMĚNU JDU K NÁM DOZADU DO CUKRÁRNY A DÁM SI MALOU DO KELÍMKU A KDYŽ JSEM JEZDILA NA CHEMOŠKY A NA KONTROLY DO HK TAK MĚ CHLAPCI OD NÁS SANITÁCI ZASTAVILY V KONECCHLUMÍ TAM MAJ UŽ MOŘNÁ 30 LET STÁLE STEJNOU ZMRZKU JAHODOVOU TA NEMÁ CHYBU MĚJTE SE HEZKY EVA K
Dana z Moravy|Dobrý večer, pane Sladký a taky všichni posluchači. Ono už i to Vaše jméno Vás tak nějak předurčuje k těm sladkostem, což je i ta zmrzlina, když je léto. Představte si, že já zmrzlinu ani moc nekupuju, letos jsem měla jen dvakrát nebo třikrát, navíc vůbec nemám ráda vanilkovou, jen tak nějakou ovocnou nebo jogurtovou. Já i v létě piju teplé nápoje, takže tím pádem ani nejím tu zmrzlinu a docela Vám to pochutnání závidím, to bych se tedy tak "odvázat" neuměla. Takže přeju dobré zmrzlinové léto!
Majka|Zdravím všechny posluchače i Vás milý pane Kájo. Teda dnešní téma mě pěkně provokuje k tomu abych si opět udělala domácí zmrzlinu, kterou jsem si každý týden vyráběla. Já jsem na zmrzlině závislá už od mala. Mám ráda jakoukoliv zmrzlinu, ale dávám přednost vanilkové, čokoládové a pistáciové, tu doslova miluji. Ovocné zmrzliny mám také ráda, ale pro mě jsou už jmenované zmrzliny nejlepší. Vzpomínám ráda na léta, kdy jsem jezdila každý víkend z Prahy do Dobrušky trabantem přes Chlumec, tak jsem na náměstí zastavila u cukrárny, kde právě tu pistáciovou zmrzlinu pokaždé měli. Nejenže jsem si s dětmi dala hned velkou porci a pak jsem si brala do speciální nádobky s ledem ještě velikánskou porci. Byl to skoro zázrak, že to zmrzlina do Dobrušky vydržela a neroztála. Mám ráda od mala také Eskyma, Nanuky a Polárkové dorty, hlavně kakaový nebo čokoládový. Jsem asi blázen, ale já dovedu najednou sníst celou misku. Zmrzlinu zbožňuji v kornoutku, který mám také ráda. Jak jsem zjistila jste také milovník zmrzliny, tak jsem ráda, že nejsem sama kdo ji miluje. Tak hned zítra jdu na ochutnávku zmrzlin, které se u nás prodávají. Krásnou noc všem a dobrou zmrzlinu přeje Majka
Vladimír z Přerova|Milý pane Karle. V současné době mám nejraději točenou do kornoutu, případně zakoupenou v některém marketu. Za mého mládí jsme si doma dělali zmrzlinu sami ve strojku, kde připraveny roztok v plechové nádržce se vložil do obalu kde byl kolem led a pomoci kliky se nádržka točila. V současné době toto bylo nahrazeno elektrickým výrobníkem, který se dal do mrazničky, ale točená je nejlepší. Vladimír z Přerova přeje Vám i všem posluchačům zmrzlinu podle vlastní chuti.
Sylva|Zdravím všechny nespavce a mlsouny:-) Dříve jsem si zmrzku kupovala pokaždé když jsem šla kolem ní :-) Pak jsem si ji dělala sama jednoduše smícháním dobrého jogurtu s čímkoliv kvalitním a sladkým. Na hodinku na mrazák, pak zamíchat a po další hodině hotovo. Abych řekla pravdu - málokdy jsem ty dvě hodiny vydržela čekat ! Dnes už se vyhýbám cukrům a tak maximálně sladké ovoce se smetanovým jogurtem. Dobrou chuť a dobrou noc přeje Sylva z Brna.
autor: kas

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu