Páteční Noční linka: Jak psát kroniky, paměti?

7. srpen 2020

Jak by měly být zaznamenané události, které jsme prožili? Jsou kroniky psané objektivně? Je v nich dost informací, které budou stačit k tomu, aby naši potomci pochopili, jak jsme žili? Co by se podle vás do pamětí obcí, měst psát mělo a co naopak ne? Jsou nějaké zápisky omezené kvůli GDPR?

Má smysl zaznamenat paměti tradičně perem do knihy? Co si myslíte o elektronických kronikách? Píšete vy sami kroniku, jak se to dělá? Máte rodinné nebo osobní paměti? Co si vy sami zapisujete?

„Kdo nezná minulost, nikdy nezvládne budoucnost.” To je citát německého historika 20. století Golo Manna, Winston Churchill zase řekl: „Národ, který zapomene svou minulost, nemá žádnou budoucnost.”

Lidé odjakživa nejdřív kreslili, malovali, různě znázorňovali a později i popisovali to, co prožili. Časem to bylo a je hlavně za účelem zachování povědomí o různých událostech. Jak ale k takovému zapisování přistupovat? Jaká je ta nejobjektivnější cesta?

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.