Páteční noc v Jihočeském muzeu slibuje mimořádný program

2. červen 2005

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích připravilo na noc z pátku na sobotu od 18:00 do 01:00 mimořádný program pro všechny, kteří si budou chtít zdarma prohlédnout exponáty a zapojit se do doprovodných akcí. Muzeum se tím připojí k akcím, které se pořádají v celé republice v rámci Festivalu muzejních nocí.

"Příležitost podívat se do muzea v noci je možností nadýchat se zde úplně jiné atmosféry než ve dne," řekla ČTK Marta Zavřelová z muzea, podle níž je akce také vzácnou šancí projít si expozice přímo s odborníky, kteří je vytvořili. Tématem hlavního bloku bude hvězdné tajemno, protože muzeum ten večer slavnostně převezme certifikát a maketu planetky, kterou objevili hvězdáři z jihočeské Kleti a pojmenovali ji Jihočesmuseum. Návštěvníci si budou moci také poslechnout vyprávění o sovách, zapojit se do tvůrčích národopisných dílen pro děti i dospělé, vydat se s historikem na procházku k bludnému kameni na náměstí či zhlédnout módní přehlídku inspirovanou historickými kostýmy. Mají také mimořádnou příležitost vidět desku z ametystu a jaspisu, protože tento vzácný exponát drahých kamenů použitých například při výzdobě katedrály sv. Víta si muzeum vypůjčilo pouze pro tuto příležitost. Na závěr je čeká překvapení.

Zároveň budou lidé moci koupí pohlednic přispět do sbírky Vstupenka pro Asii, kterou pořádá společnosti Člověk v tísni na obnovu muzea na Srí Lance zničeného vlnami cunami.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio