Památný jilm v Prachaticích ošetřili odborníci

16. červen 2010

Odborné ošetření vybraného stromu získalo město Prachatice zdarma v rámci projektu Nadace Partnerství a Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu nazvaného Zdravé stromy pro zítřek. Prachatická radnice k odbornému ošetření vybrala jilm drsný v ulici Zlatá stezka, který Prachatice reprezentuje v celostátním kole ankety Strom roku.

Jiří Skotnica, profesionální arborista zabývající se péčí o dřeviny, jilm prohlédl a než se pustil se svými kolegy do práce oznámil: „Stěžejním problémem je defektní větvení kosterních větví. Staré instalované vazby již nejsou funkční. Provedeme odlehčení koruny, takzvaný zdravotní řez. Odstraníme větve, které nadměrně zahušťují korunu a mohly by přetěžovat větvení. Poté bude provedena reinstalace vazeb, stávající vazby budou vyměněny za nové.“

Práci odborníků v koruně památného jilmu sledovali prvňáci z protější základní školy Zlatá stezka s paní učitelkou Irenou Pilečkovou a také kolemjdoucí. Reportér Václav Malina se jich ptal na odhad věku a výšky stromu.

Podle Stanislavy Linhové z odboru životního prostředí Městského úřadu Prachatice jilm drsný v ulici Zlatá stezka měří do výšky zhruba 22 metrů, jeho stáří se odhaduje na 150 let a jeho obvod ve výšce 130 cm nad zemí dosahuje téměř čtyř metrů.

Tento jilm byl vyhlášen památným stromem v roce 2009 a ve stejném roce získal titul Největší stromový sympaťák města Prachatice.

autor: Václav Malina
Spustit audio