Památky lze navštívit i během adventu

13. prosinec 2004

Některé jihočeské hrady a zámky se návštěvníkům otvírají i v období adventu. Na většině z nich mohou lidé navštívit jindy nepřístupné prostory. Prohlídky jsou převážně zaměřeny na období Vánoc a staré zvyky.

Každý adventní víkend se konají prohlídky na zámku v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. "Ukazuje se ta část zámku, která není běžně přístupná. Lidé uvidí oproti reprezentačním prostorám místa, kde opravdu Schwarzenbergové žili," řekla ČTK průvodkyně Jitka Machová. Prohlídky jsou tematicky zaměřeny na období adventu a Vánoc, lovy a hony a návštěvníci uvidí i výstavu porcelánu ze zámeckého depozitáře. Na Hluboké se zimní prohlídky konají letos podruhé. Pokoje jsou ale oproti loňsku jinak vybaveny. "Zájem o prohlídky je značný. Hned první prosincový víkend přišlo asi tisíc lidí," řekla Machová. Lidé si mohou speciální trasu projít každou adventní sobotu a neděli vždy od 10:00 do 15:00. Vánočně vyzdobená Schwarzenberská apartmá představuje v předvánočním čase zámek v Třeboni. Výklad je zaměřen právě na dobu Vánoc a adventu a lidové zvyky, které se k vánočním svátkům vážou. "Zmiňuje se i takový vánoční rituál rodiny Schwarzenbergů, oni zde totiž na přelomu 19. a 20 století pravidelně trávili vánoční svátky," uvedla zaměstnankyně zámku Marie Píchová. Zámek v Třeboni je otevřen každý předvánoční pátek odpoledne a v sobotu od 10:00 do 15:00. Lidé si jej budou moci prohlédnout i po Vánocích, a to od 27. do 30. prosince. "Těch prohlídek bude daleko více, budou v půlhodinových intervalech, návštěvnost bývá mezi vánočními svátky nejvyšší," doplnila Píchová. Lidé mohou nyní navštívit i hrad Rožmberk na Českokrumlovsku. Zájemci se ale musí předem telefonicky objednat. "Je to jedna z mála možností vůbec nějaký hrad navštívit, snažíme se tam ještě nabídnout pro skupiny nějakou velmi jednoduchou gastronomii, studené bufety nebo svařené víno," řekl kastelán Jaroslav Čása. Hrad také nabízí komplexní prohlídky pro cizince.

O uplynulém víkendu ožil také jindřichohradecký státní hrad a zámek. V pátek tam začala výstava Jindřichohradecká opera a Bedřich Smetana. Až do neděle se mohli návštěvníci kromě prohlídky této výstavy přijít podívat také na živý betlém, ukázky provozu černé kuchyně, tržiště a další akce.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio