Oživení Masných krámů je o krok blíž

23. únor 2006

České Budějovice si vyměnily s pivovarem Budějovický Budvar pozemek v Masných krámech, kde chce město vybudovat kuchyni. Směna dvou boxů v restauraci, kterou schválilo zastupitelstvo, by měla urychlit znovuotevření legendární pivnice. Vývařovnu měl původně postavit Budvar, nyní se k tomu zavázalo město, které je jedním ze 12 vlastníků restauračních boxů. Právě nevyjasněné majetkové vztahy otevření Masných krámů komplikují už od roku 2002.

"Nyní se naplno otevřel prostor pro to, že můžeme začít projektovat kuchyni. A hlavně začínáme pracovat na celé řadě smluv, ve kterých se spoluvlastníci navzájem zavážou k tomu, co je potřeba," řekl ČTK náměstek primátora Tomáš Kubín.

Právníci nyní začnou zpracovávat smlouvy, které definitivně určí vztahy mezi majiteli, například kdo bude druhému za co platit či kdo určitou část v objektu vybuduje. Magistrát nyní vlastníkům rozešle dopis s upozorněním, že kvůli každé další bezdůvodné změně v předběžné dohodě město zastaví všechny práce a vyúčtuje ostatním náklady.

"Malý krůček to je, ale obávám se, že to ještě není krok k cíli - zprovoznění Masných krámů," řekl ČTK radní Jan Špika. Podle něj jsou Masné krámy jedním z největších turistických lákadel Českých Budějovic a město i spoluvlastníci podle něj nyní přicházejí o značný zisk. "V tuhle chvíli jsme se už konečně vrátili na samý začátek, odkud jsme vycházeli v roce 2002," podotkl Kubín. Pokud se bez dalších komplikací povede uzavřít všechny smlouvy se spoluvlastníky, sehnat příslušná povolení a dokončit stavební úpravy objektu, mohly by se Masné krámy znovu otevřít už na konci letošního roku.

Restaurace je od října 2002 zavřená. Její provoz zakázali hygienici kvůli katastrofálnímu stavu objektu. Restaurace nefunguje také kvůli sporům mezi jedním ze spolumajitelů Josefem Duškem a městem. Dušek v minulosti napadl prodej podílu města Budějovickému Budvaru. Spor vyhrál a soud v listopadu 2003 smlouvu zrušil.

Masné krámy vděčí za svůj vznik Karlu IV., který v roce 1364 zakázal městským řezníkům prodávat maso v boudách na náměstí a přikázal postavit Masné krámy, kde byl prodej masa soustředěn. Přestavbou v 16.století dostala budova renesanční podobu. V roce 1952 se přikročilo k její asanaci, postranní vchody byly zazděny a kotce se změnily v restaurační boxy.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio