Otec a syn na rozhlasovém podiu. Jan a Jiří Burianové odehráli společný koncert

19. duben 2018

Jan a Jiří Burianové, otec a syn, jeden známý písničkář, publicista a cestovatel, druhý oceňovaný multiinstrumentalista, zpěvák, DJ a producent, odehráli společný koncert.

Uskutečnil se ve středu 18. dubna ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice.

Jan Burian se narodil před 66 roky do umělecké rodiny. Jeho otcem byl proslulý avantgardní divadelník a také hudebník Emil František Burian, maminka herečka a spisovatelka Zuzana Kočová. Jeho dědeček i prastrýc byli operními pěvci. 

Coby písničkář vstoupil do povědomí zejména studentského a intelektuálně zaměřeného publika jako polovina tandemu Jan Burian- Jiří Dědeček, který společně působil od roku 1972 zhruba třináct let. A v jistých intervalech a příležitostech se oba pánové na pódiu stále scházejí.

Od poloviny osmdesátých let se Jan Burian na domácí písničkářské scéně projevoval samostatně třeba se zájezdovým programem Posezení s Janem nebo pořadem ve Viole nazvaným Písničky o lásce.  A také v roce 1988 zdařilým debutovým albem s dvouslovným názvem Hodina duchů, které se zrodila v aranžmá Dana Fikejze.

Otec a syn Jan a Jiří Burianové odehráli unikátní koncert ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice

Za šest roků se objevila další pozoruhodná deska, v níž Jan Buriana vzdal  hold českým básníkům jeho srdce a nazval výstižně Poesie.  V tomto vyvoleném okruhu se ocitli Konstantin Biebl, František Halas, Antonín Brousek, Viktor Dyk, Fráňa Šrámek a další velikáni české poezie.

Tím se Burianova umělecká cesta nezastavila. Naopak!  Že má Jan Burian stále co říci, to například dokazuje jeho loňské, recenzenty velmi příznivě přijaté album Improvizace, které nahrál společně s bubeníkem a producentem Jaroslavem Kořánem.

Jan Burian je osobnost širokého záběru – vynikl nejenom jako písničkář doprovázející se na piano a básník a textař, ale též jako novinář. Ostatně vystudoval fakultu žurnalistiky.  V několika televizních cyklech osvědčil moderátorskou citlivost. Je rovněž cestovatelem se zřetelnou slabostí pro Island. 

Na pódiu studiového sálu Českého rozhlasu České Budějovice se Jan Burian setkal s taktéž velmi talentovaným čtyřicetiletým synem Jiřím, Kapitánem Demo, který už má za sebou jako hudební tvůrce množství pozoruhodných spoluprací a sólových projektů.

Otec a syn Jan a Jiří Burianové odehráli unikátní koncert ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice

Jeho kapela Southpaw patřila svého času ke stálicím českých festivalových podií. Letos se ji rozhodl po sedmi letech oživit. S Mikolášem Růžičkou tvořili dvojici Republic Of Two, která byla oceněna Andělem za objev roku 2011.

Jiří Burian je členem kapely zpěvačky Emma Smetana a také jejím producentem. Skládal hudbu a produkoval album Jiná doba svého otce Jana Buriana. Poslední dobou sklízí úspěchy právě i s projektem Kapitán Demo.

autor: Jiří Kasal

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.