Otázka průjezdu nákladní dopravy přes hraniční přechod ve Slavonicích se znovu otevírá

7. srpen 2009

Ve Slavonicích se znovu začíná hovořit o hraničním přechodu Slavonice - Fratres. Je průjezdný pouze pro osobní dopravu, vozidla nad tři a půl tuny tudy nesmějí. Už před časem se skupina místních lidí v petici postavila proti tomu, aby přes přechod jezdila nákladní doprava.

Teď se tato otázka znovu otevřela, podle starosty Slavonic Luboše Kryzana by bylo dobré, aby se k jednání o tom, zda pustit nákladní auta ve Slavonicích přes hraniční přechod sešli nejen zástupci Slavonic, ale i kraje a nedaleké Nové Bystřice, kam nákladní auta mířící do Rakouska musí ze Slavonic přejíždět.

"Připravuje se porada hejtmana, starostů, radních a zastupitelů. Lidé říkají, že při průjezdu městem se chvějí domy, narušuje se statika, tak dále. Proto bychom chtěli slyšet, co nabízí Jihočeský kraj. Doporučuji roční zkušební provoz pro monitoring, aby bylo z čeho vycházet," upřesnil starosta Slavonic Luboš Kryzan.

Hejtman Jiří Zimola by byl rád, kdyby se kolem přechodu Slavonice-Fratres začalo něco dít. Míní, že jeho otevření by ulevilo nejbližším hraničním přechodům v Nové Bystřici a ve Vratěníně, kam nákladní auta, které před hranicí zastaví zákaz vjezdu, musí odbočit.

"V Nové Bystřici jezdí nákladní automobily přes náměstí a ve Slavonicích po obchvatu. Je to sice také městem, ale ne přes historické náměstí. Spolky neustále argumentují tím, že ve Slavonicích dochází k poškozování historického centra a to není prostě pravda. Zákaz vjezdu je tam nelogický, v Rakousku nic takového není. Radnice by se k tomu měla postavit, protože dochází i k ničení krajských komunikací a především historického centra Nové Bystřice," vysvětlil svůj postoj hejtman Jiří Zimola.

autor: Ivan Mls
Spustit audio