Osobitý kytarista a zpěvák Luboš Pospíšil vystoupil v sále budějovického rozhlasu

7. červen 2018

Intimněji pojatý program přivezl legendární zpěvák a kytarista Luboš Pospíšil na veřejnou nahrávku do studiového sálu Českého rozhlasu České Budějovice.

Luboš Pospíšil má bezesporu osobitý a nezaměnitelný vokální projev, velmi pečlivě vybírá svůj repertoár a jeho písničky se během času zabydlely v srdcích mnoha vnímavých posluchačů.

„Je to zpěvák lyrického tenorového fondu se zvláštním, rozevlátým výrazem a chvějivým vibratem. Velkou jeho devízou je náročnost na textovou kvalitu repertoáru, který je většinou osobitý a neobyčejný i po hudební stránce.“

To je téměř třicet roků stará, ale jistě stále platná charakteristika vokálního projevu od respektovaného českého hudebního publicisty Leo Jehneho týkající se pozoruhodné osobnosti českého kultivovaného písničkářského rocku Luboše Pospíšila.

Tento zpěvák a kytarista přišel na svět 6. září roku 1950 v Jeseníku, ale středoškolská léta strávil v Kutné Hoře. Byl důležitou součástí skupiny C&K Vocal, s níž působil v angažmá v divadle Semafor, kde se uplatnil i jako sólista.

Zpěvák a kytarista Luboš Pospíšil vystoupil v sále Českého rozhlasu České Budějovice společně s klávesistou a kytaristou Ondřejem Fenclem, baskytaristou Martinem Štecem a hráčem na bonga Michalem Hnátkem

Od roku 1982 se Luboš Pospíšil osamostatnil a natáčel desky i koncerty se svou kapelou 5 P – a toto spojení existuje až do současnosti.

V příhodném prostředí studiového sálu Českého rozhlasu České Budějovice se Luboš Pospíšil představil v komornější sestavě – v triu společně s klávesistou a kytaristou Ondřejem Fenclem, baskytaristou Martinem Štecem a hráčem na bubínky bonga Michalem Hnátkem.

Přivezl intimněji pojatý program – třeba s písničkami Tenhle vítr jsem měl rád, Kráska v nesnázích, Secesní hotel Embassy nebo Kampa. Některé z nich byly zároveň vzpomínkou na jejich spoluautora, nedávno zesnulého textaře a básníka Pavla Šruta.

autoři: Jiří Kasal , Miroslav Tichák
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.