Oslavy v Písku budou ve znamení lampionového průvodu a ohňostroje

3. květen 2005

Písek letošní 60. výročí ukončení druhé světové války oslaví lampionovým průvodem a ohňostrojem. Do města také přijede již tradiční kolona historických vozidel a zástupci radnice se setkají s veterány. Válečnou dobu připomenou i písně Glenna Millera. ČTK to řekl místostarosta Písku Vojtěch Bubník.

"Jsme si vědomi, že 60. výročí už je výročí poměrně vzdálené, že většina pamětníků událostí nežije. Zase na druhé straně se domníváme, že bychom stále měli hrůzy války připomínat," uvedl Bubník. Nemělo by se podle něj ani zapomínat na poděkování těm, kteří přispěli k osvobození tehdejšího Československa. Oslavy odstartuje ve středu 4. května malý koncert Swing Bandu z Tábora, kdy v divadle Fráni Šrámka zazní melodie Glenna Millera z období druhé světové války. O den později se vedení města setká s válečnými veterány domácího i zahraničního odboje. Kolona historických vozidel v pátek přejede od památníku Na Štychu do historického centra města. Kino Portyč také promítne film Otakara Vávry Osvobození Prahy. Večer pak hlavně děti čeká lampionový průvod s ohňovou show a kejklíři, na závěr se nad městem rozzáří ohňostroj. V neděli si pak obyvatelé Písku vzpomenou na oběti války při pietních aktech.

Přehlídku historických vozidel organizuje město ve spolupráci s Military Car Clubem z Plzně. Zatím nejvíce vojenských vozů zavítalo do Písku loni, kdy jich městem projelo zhruba 50. Písek v roce 2004 navštívil i vojenský orchestr z Texasu. Současné americké vojáky historická kolona zaujala. "Nevěřili tomu, že v tak vzdálené zemi se najde ještě tolik pozůstatků techniky a s jakou láskou ji naši občané udržují," poznamenal Bubník.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio