Ornitologové zaznamenali v jižních Čechách úbytek čápů

7. červenec 2005

Nejméně čápů v hnízdech za posledních 40 let letos našli ornitologové, kteří minulý týden začali v jižních Čechách s pravidelným kroužkováním mláďat. Zatímco loni označili například na Táborsku 27 čápat na 12 hnízdech, letos to byla jen polovina. "Způsobil to velmi pozdní přílet čápů především východní cestou přes Turecko, kde se jich spousta kvůli přírodním kalamitám zdržela skoro o měsíc, nebo dokonce zahynula. Nestačili tak vyvést mladé," řekl ČTK Stanislav Chvapil z Centra ekologické výchovy z Roudnice nad Labem.

Počet čápů klesá dramaticky poslední tři roky skoro v celé Evropě. Nejhorší situace je podle Chvapila na Slovensku, v Maďarsku či v Polsku. Například na Slovensku, kde ještě loni vyvedli čápi na 125 vytypovaných místech 76 potomků, se letos z vajec vyklubalo jen 40 mláďat. Na Strakonicku v pondělí dopoledne okroužkovali ornitologové 12 čápů. "U nás je pak horší situace na Moravě než v Čechách," dodal Chvapil. Podotkl, že čáp je nejen chráněným živočichem, ale i výkonným pomocníkem zemědělců. Dospělý jedinec totiž dokáže za jeden den nachytat až 40 hrabošů. "Má tak i obrovský ekonomický a ekologický význam," zdůraznil Chvapil. Na Strakonicku v pondělí dopoledne ornitologové okroužkovali 12 čápů.

Ochránci přírody ale nenacházejí jen prázdná hnízda či čapí páry bez mláďat. V Dráchově na Táborsku a Malovičkách na Prachaticku letos objevili shodně pět mláďat, což je u čápů výjimečné. Zpravidla tito ptáci vyvádějí dva až čtyři mladé, raritou je jich šest. V Třebohosticích na Strakonicku, kde je jedno z nejstarších hnízd v Jihočeském kraji, v pondělí označkovali dvě zhruba třítýdenní čápata. Podobně uspěli i v nedaleké Radomyšli, kde oproti loňskému jednomu seděla v hnízdě hned tři. "K nám čápi létají již od roku 1908. Loni čápata kvůli chladnému a deštivému červnu zahynula a staří je vyházeli z hnízda. Letos je to tedy o mnoho radostnější," řekl ČTK lidovecký senátor Josef Kalbáč, který má čapí hnízdo na svém domě v Třebohosticích.

V České republice hnízdí každoročně zhruba 800 párů čápů bílých. Nejvíce jich ale z afrických zimovišť přilétá do Polska, kde se přes léto zdržuje až 30.000 jedinců.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio