Oprava hráze největšího rybníka na Strakonicku vyžaduje těžkou techniku i fištrón rybářů

2. srpen 2017

Jihočeské rybáře zaměstnávají v létě nejenom odlovy ryb, ale také opravy hrází. Mnohdy je taková práce docela oříšek a řada odborníků musí dát hlavy dohromady. Platí to v případě rybníka Horní Řepický na Strakonicku, který leží na třicetikilometrové vodní soustavě.

„Momentálně nabíráme dno výkopu. Dostáváme se čím dál níž až na dno stávajícího potrubí, které budeme rekonstruovat. Je to složité tím, že se to musí dělat etážově. Zároveň se musíme vyhýbat stromům, a když navíc zaprší, tak jsme skončili, v tu chvíli nejde pokračovat s těžbou,“ popisuje bagrista Pavel Márovec.

U výpusti rybníka jsou ohromné pařezy starých dubů. „Tyto stromy byly problémem. Kvůli větru a kořenovým systémům, které zarůstaly do toho potrubí, se potrubí poškodilo a voda z rybníka začala samovolně odtékat,“ vysvětluje ředitel Krajského školního hospodářství Pavel Stehlík.

Rybáři se samozřejmě snažili situaci řešit. „Museli jsme navézt spoustu zeminy a materiálu, abychom ten průtok eliminovali, ale tím se také stalo to, že to odtokové potrubí se zaneslo a rybník se stal nevypustitelným,“ dodává Pavel Stehlík.

Ale i s tímto zdánlivě neřešitelným problémem si rybáři poradili. „Přišli jsme na docela zajímavé řešení, které spočívalo v tom, že jsme rybník vypustili, jako když vypouštíte vodu z akvária. Přes výpustní zařízení, korunu hráze jsme natáhli potrubí, které mělo dva výpustní ventily, s pomocí fyziky jsme v podstatě natáhli do potrubí vodu a ta voda z rybníka začala samovolně odtékat,“ prozrazuje.

Součástí rozsáhlé rekonstrukce hráze je nejen oprava výpusti. Ti, kdo budou v budoucnu na Horním Řepickém hospodařit, rozhodně uvítají i další novinku. „Mění se celý systém vypouštěcího zařízení. Místo jednoho odtokového zařízení tady budou dvě, a to jedno bude sloužit jako záložní,“ dodává Pavel Stehlík. Ryby se do rybníka vrátí na konci září.

Spustit audio