Opevňovací linii z roku 1938 je možné u Křenova vidět dodnes. Nahlédnout můžete i do útrob řopíku

27. září 2018
Česko – země neznámá

Nedaleko Českého Krumlova na jihu Čech, poblíž vojenského újezdu Boletice, stojí vesnička Křenov. Dřív se jmenovala Krenau. A uprostřed návsi tam nemají kašnu nebo zvoničku, ale bunkr. Stará se o něj Bohuslav Gruber, který ho před několika lety odkoupil a dělá všechno pro to, aby místo i samotný objekt důstojně připomínaly události staré přesně osmdesát let.

„Já jsem bunkr koupil jednak proto, že bydlím naproti, jednak mi bylo líto, že tady chátrá bez užitku," říká Bohuslav Gruber s tím, že už šest let pečuje i o okolí bunkru. „Musel jsem místo kolem vybagrovat, zavést drenáž, odvodnit okolí a teď se snažím zrestaurovat i jeho vnitřek."

Díky tomu není problém bunkr navštívit, stačí u Bohuslava Grubera zazvonit. Pak si můžete prohlédnout i část stavby, kterou uvedl do podoby, jakou měla mít v roce 1938, tedy včetně osazení lafety na kulomet, odvětrávání a výdřevy.

„Jde o linii opevnění, kterou začal stát budovat na obranu republiky proti Hitlerovcům v roce 1938," přibližuje původ stavby historik a spisovatel Jan Cíglbauer. „Kolem Křenova se dodnes táhne linie několika bunkrů, které ale nejsou dostavěné. To už znemožnil zábor pohraničí hitlerovským Německem."

Křenovské bunkry představují lehké opevnění, takzvaný vzor 37. Byly to vlastně zmenšeniny velkých těžkých bunkrů. „Říkalo se jim řopíky, podle zkratky ŘOP odvozené od názvu Ředitelství opevňovacích prací," vysvětluje Jan Cíglbauer. Bunkry se podle něj budovaly podél celých hranic Československé republiky včetně několika vnitrozemských linií až po takzvanou vltavskou linii, což byla ideální přírodní překážka pro pěchotu i tanky.

Po záboru pohraničí navštívil Křenov i Adolf Hitler, aby si prohlédl místa, která Německo získalo. Němečtí vojáci se před ním chtěli předvést, a proto jeden z místních bunkrů doslova napěchovali výbušninou a odstřelili. Dodnes leží jeho horní část nedaleko původní stavby.

http://www.borovany36.estranky.cz/clanky/zajimavosti/horky-podzim-1938-v-ceskem-krumlove--za-bunkry-do-krenova.html

Spustit audio