Ohňostroj připravují profesionálové stovky hodin. Podívanou si pak ale ani neužijí

31. prosinec 2015

Jakmile rozbalili vánoční dárky, zamířili do dílny, aby dál chystali novoroční ohňostroj. Ten sice trvá jen pár minut, ale jeho příprava zabere stovky hodin. To platí i o podívané, která se chystá na novoroční večer pro město Třeboň.

„Pracuje na tom spousta lidí spoustu hodin. Kdyby se to mělo stihnout za jeden den, bylo by potřeba asi čtrnáct lidí,“ přibližuje David Krebs.

Ten zrovna v dílně připravoval římské svíce a u veškeré pyrotechniky měnil nápal tak, aby k odpálení místo ohně sloužila elektřina. „Je to drobná práce, ale já jsem se jedenáct let živil jako hodinář, takže pro mě to piplačka není,“ směje se.

Už řadu let připravuje ohňostroje choreograf Milan Bauer. „Nejprve si na počítači nachystám hudbu, abych věděl, co se má v který okamžik odpálit. Jsou i programy, které nasimulují celý ohňostroj, ale ty já nepoužívám, dělám to postaru,“ popisuje. Především je podle něj potřeba dobrý tým lidí, kteří odvedou pořádný kus práce.

Prací v dílně ale příprava nekončí. Několik desítek kilogramů pyrotechniky musí ohňostrůjci vynosit na věž, ze které se bude odpalovat. Ze samotné světelné podívané také nic nemají, protože musí kontrolovat, jestli se jednotlivé slože správně odpálily.

Novoroční ohňostroj rozzáří oblohu nad Třeboní v pátek 1. ledna po 18. hodině, podobně jako v Jindřichově Hradci nebo Protivíně.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio