Odvolání šéfa baletu stále vyvolává emoce. Protesty vyslechli dokonce i zastupitelé

17. listopad 2015

Ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek obhajoval odvolání současného uměleckého šéfa baletu na zasedání českobudějovického zastupitelstva. Důvodem nebyla pouze květnová petice proti odchodu Attily Egerházyho, ale musel vysvětlovat i své další kroky po nástupu do funkce ředitele.

„Každý manažer má právo si vybrat tým svých nejbližších spolupracovníků. Co ale mohu zpochybnit, je způsob, jakým ten výběr byl proveden. Vůbec se mi nelíbí to, že posty šéfů těles, ať už baletu nebo opery, se obsazují bez výběrových řízení,“ namítá Ludmila Maršíková z Českých Budějovic, která podepsala petici proti odvolání současného šéfa baletu Attily Egerházyho.

Jestli ředitel divadla Lukáš Průdek pochybil, když nevypsal na místo šéfů baletu a opery výběrové řízení, vysvětlil náměstek českobudějovického primátora Jaromír Talíř: „Byl vybrán na základě výběrového řízení ředitel, který musí mít svoji představu, jak bude divadlo fungovat. V žádném předpisu není, že musí vypisovat výběrová řízení.“

Podle Ludmily Maršíkové nemá ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek novou koncepci vedení baletu. Ten ale její tvrzení odmítá. „Koncepci samozřejmě mám. Na základě mé koncepce jsem byl vybrán ve výběrovém řízení na pozici ředitele Jihočeského divadla. V té koncepci hovořím i o tom, že balet by neměl být tak úzce profilovaný jako doposud, ale přál bych si, aby na repertoáru byl i balet s prvky klasické choreografie,“ uvedl.

Novým uměleckým šéfem baletu Jihočeského divadla se stane současný první sólista Bavorského státního baletu v Mnichově Lukáš Slavický. Soubor povede od července příštího roku.

Spustit audio