Ochoz Černé věže září novotou. Restaurátoři nahoru vynosili dvě tuny materiálu

20. květen 2017

Oprava ochozu Černé věže v Českých Budějovicích skončila úspěšnou kolaudací. Jednu z posledních cest po 225 schodech absolvoval ve čtvrtek ráno vedoucí týmu restaurátorů Lukáš Hosnedl. Se svými kolegy vyčistili a opravili kamenné sloupky a zábradlí, obnovili i železné vzpěry.

„Dneska jsem šel nahoru určitě alespoň po stopadesáté, ale nepočítal jsem to,“ komentoval Lukáš Hosnedl. Vodu, veškerý materiál i nářadí nosili restaurátoři nahoru na zádech nebo v rukou. Podle odhadu Lukáše Hosnedla to mohlo čítat dohromady dvě tuny.

Při restaurování objevili na původních překladech nápisy. Jedná se o podpisy věžných. „Třeba tady je jméno Johana Josefa Martínka, který tu v 18. století dělal věžného 27 let,“ ukazuje současný provozovatel Černé věže Jan Vančura.

Na ochozu věže jsou nové cedulky s panoramaty. Podle Jana Vančury se v těchto budou návštěvníci lépe orientovat než v těch původních.

Očekávané náklady na restaurování Černé věže byly zhruba ve výši 400 tisíc korun. Nakonec se ušetřilo. „Předpokládá se úspora ohledně lešení, které nakonec nebylo instalováno,“ uvedl ředitel českobudějovické Správy domů Petr Šindelář.

„Jelikož jsme demontovali ty kovové příčníky mezi kuželkami balustrády, mohli jsme se dostat i na tu zadní část, nebo jsme byli uvázaní na úvazku a jištění. Lešení tedy nakonec nebylo třeba, což byla částka asi 35 tisíc, které budou vráceny městu,“ vysvětlil Lukáš Hosnedl.

Do konce května nechá provozovatel Jan Vančura ještě opravit omítky ve vstupní věžičce. Návštěvníci se na Černou věž vrátí 1. června.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio