Obyvatelé Temelína sbírali podpisy kvůli referendu

29. červen 2004

Petici s celkem 246 podpisy, které představují téměř 40 procent obyvatel Temelína na Českobudějovicku, předali dnes její autoři starostovi obce Stanislavu Heligemu. Požadují v ní zvrácení rozhodnutí obecního zastupitelstva, které schválilo výstavbu meziskladu vyhořelého paliva v nedaleké jaderné elektrárně. Zároveň chtějí, aby obec o této otázce uspořádala referendum.

Temelínské zastupitelstvo v květnu oslovilo ČEZ, aby se vyjádřilo ke stavbě meziskladu. Přestože byli místní obyvatelé na jednání proti, zastupitelé nakonec se stavbou souhlasili. Rozhodnutí rozpoutalo snahy ekologů a odpůrců elektrárny věc zvrátit. "Ve chvíli, kdy zastupitelé rozhodli, začali jsme uvažovat o petici a referendu," řekl dnes ČTK Karel Fikota z přípravného výboru referenda. Podle něj ČEZ při kontaktu s obyvateli sice vysvětlil, jaké výhody by stavba meziskladu regionu přinesla, ale nepoukázal na škody. "Nikdo neřekl, co to přinese našim občanům. Zlikvidovalo nám to už čtyři obce. Jakou cenu budou mít pozemky v okolí?," potvrzuje rozhořčení obyvatel Fikota. Podle něj nebyl problém potřebný počet hlasů posbírat ani za zhruba tři týdny. Helige petici a žádost o referendum převzal před branou radnice a přislíbil, že do 15 dnů dá vědět, jak dopadla. Podle zákona musí zastupitelstvo v dané lhůtě o žádosti jednat, neboť počet žadatelů přesáhl 30 procent. Má přitom právo rozhodnout, zda vyhoví, nebo nevyhoví. "My doufáme, že pan starosta, když uvidí, kolik lidí žádá, bude rozumný a vyhoví," řekla dnes ČTK Dana Kuchtová ze sdružení Jihočeské matky, které pomáhalo petici organizovat. Pokud podle ní zastupitelstvo nevyhoví a nebude k tomu mít zjevný důvod, odvolají se organizátoři k soudu, který rozhodne o správnosti postupu. V případě, že soud shledá důvody pro vyhlášení referenda jako oprávněné, má podle Kuchtové možnost jej vyhlásit včetně termínu.

Kromě petice odpůrci jaderné energetiky na jihu Čech organizují podpisovou akci proti výstavbě skladu vyhořelého paliva, pro kterou stát vybral hned dvě lokality v regionu. Za čtvrt roku ji podepsalo zhruba 1500 lidí. Místní referenda proti záměru výstavby hlubinného úložiště vyhořelého paliva uspořádaly dotčené obce a drtivou většinou ji odmítly. Podařilo se jim tak oddálit průzkumné práce ve vybraných lokalitách o pět let.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio