Observatoř na Kleti má štěstí na zajímavé objevy

22. červenec 2004

Zajímavými objevy se mohou chlubit astronomové z observatoře Kleť. "Loni se nám například podařilo objevit blízkozemní planetku typu Aten. Je to zřejmě nejmenší asteroid zatím vůbec objevený z evropského kontinentu," řekla ČTK ředitelka hvězdárny Jana Tichá.

Kleťští astronomové loni objevili další planetky a spolu s americkými kolegy také sledovali podivný pád dvou na sobě nezávislých komet. Později se ale podle Tiché ukázalo, že šlo původně o jedno těleso, které se rozpadlo. "Zaměřujeme se na výzkum planetek a komet s neobvyklou dráhou letu, blízkozemní asteroidy a naopak také na planetky a tělesa ve vzdálených místech sluneční soustavy," řekla Tichá. Observatoř se zabývá také hledáním dosud neznámých planetek. Celkový počet potvrzených vědeckých objevů na Kleti od začátku 80. let už dosahuje více než 700. Hvězdárna se tak řadí mezi nejúspěšnější planetkové observatoře na světě.

Za poslední dva roky probíhá většina pozorování na Kleti dalekohledem o průměru zrcadla 106 centimetrů. Tento druhý největší dalekohled v Čechách je známý pod názvem KLENOT. Podle Tiché jde o zřejmě nejvýkonnější teleskop v České republice. Kleťská observatoř slouží převážně k vědeckým účelům, ale může ji navštívit i veřejnost. Na letní sezonu zde pro návštěvníky připravili novou výstavu nazvanou Svět planetek, která navazuje na předchozí expozici Galerie komet. Výstava představuje planetky tak, jak je lze pozorovat ze Země i tak, jak je vidí kosmické sondy.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio