Obce pod Římovem pomalu zapomínají na povodňové škody

11. srpen 2004

Téměř k nepoznání jsou dva roky po povodních obce pod římovskou přehradou, přes které se přehnaly dvě silné povodňové vlny. Tam, kde v srpnu 2002 byly nánosy bahna, pobořené mosty a beznadějní obyvatelé, dnes roste zelená tráva a svítí nové fasády. Zbývá dodělat jen několik posledních věcí. Některým starostům ale povodně stále dělají vrásky.

Například v Římově, který leží bezprostředně pod přehradou, chybí dostavět nový most. Obec má zapůjčený vojenský most od armády, ale smlouva o bezplatné výpůjčce vyprší již za necelý rok. Potom hrozí, že si jej bude muset pronajmout. Na nový most obec nemá, jeho cena se odhaduje na 20 milionů korun. Jinak Římovu zbývá postavit poslední lávku přes Malši a bude mít většinu starostí za sebou. Poslední dodělávky čekají také obec Plav, která byla ze všech menších obcí na Malši postižena asi nejvíce. Náves, již tehdy pokrývalo bahno, se zelená. Obec má nový most přes Malši, který nahradil původní zničený most. Opravena je obecní hospoda i naprostá většina soukromých domů. Podle starosty Jaroslava Hlacha ale přesto ještě chybí například některá protipovodňová opatření. Obec musí dostavět několik malých hrází kolem Malše i dvou potoků, které by mohly hrozit přívalovými srážkami. Navíc na návsi usychají olše, které zřejmě poznamenala stojící voda v době povodní. Radnice se stromů musí zbavovat. Samotní obyvatelé ale na povodeň pomalu přestávají myslet. Své domovy mají téměř opravené, chybí snad jen natřít ploty či upravit zahradu. Také v hospodě se již na povodeň příliš nevzpomíná. Po zatopeném výčepu již není ani stopa.

Klidně plyne život po povodních také v Roudném nedaleko Českých Budějovic. Obci se podařilo opravit zdevastovanou školku a přesunout sportovce od řeky na nové sportoviště. V kulturním domě, který se sice také ocitl ve vodě, ale je bytelný, znovu tančí senioři a knihovna dále půjčuje knihy. Soukromé domy mají nové fasády a vyrvané kusy asfaltu na silnici nahradil nový povrch. Snad jen hasiči mají dilema: nemají čím vyvézt techniku. "Snažíme se jim pomoci sehnat nějaký dopravní prostředek," posteskl si starosta Roudného Vlastimil Šram. Doudlebským zbývá opravit dva úseky kanalizace. Podle starosty Josefa Bohdala jsou již v pořádku všechny komunikace, mosty i lávky. Usedlíci mají své domy již opraveny. Někteří chataři se ale zatím s následky povodní nevyrovnali. Obecní hřiště pod jezem, které povodně zničily, zatím obnoveno není. "Zvažujeme, jestli to není riziko to vůbec obnovovat. Jestli by nebylo lepší je postavit jinde," řekl ČTK Bohdal.

Každodenní starosti z lidí vyhnaly vzpomínky na katastrofu, která právě pod Římovem začala. První vlna povodní valící se z Novohradských hor je na několik dní až měsíců připravila o střechu nad hlavou. Dnes se opět usmívají. "To už je dva roky?," podotkl s úsměvem starší muž na návsi v Plavu. "Dobře, že je to za námi," dodal vzápětí.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio