Občanská sdružní začala sbírat podpisy proti rozšíření Temelína

24. červen 2004

Sdružení Jihočeské matky a Občanská iniciativa pro ochranu životního prostředí dnes zahájily sběr podpisů na petici proti rozšíření Jaderné elektrárny Temelín o další dva bloky. Podle Dany Kuchtové ze sdružení Jihočeské matky totiž tuto možnost nastiňuje nová energetická politika.

"Není uvedeno, kde by se tyto bloky měly postavit. Z finančního, ekonomického i technického hlediska je zřejmé, že by pro investora bylo nejvhodnější postavit je na Temelíně, kde původně byly plánovány čtyři bloky," řekla na dnešní tiskové konferenci Kuchtová. Sdružení se domnívá, že výstavba dalších dvou bloků by významně ohrozila region jižních Čech. Především z hlediska vlivu na životní prostředí, podnikání, turistiky a například i cen nemovitostí. Sdružení petici rozešle do českobudějovických domácností. "Domníváme se, že po celou dobu rozhodování o jaderných zařízeních se nikdo neptal obyvatel především v Českých Budějovicích. Vždy se prezentovaly pouze názory malých obcí, jako je například Temelín," vysvětlila Kuchtová. Sdružení Jihočeské matky v petici vychází z průzkumů veřejného mínění, které si nechalo vypracovat před schválením energetické politiky a po jejím schválení. Oba tyto průzkumy byly celostátní. Loni v červenci bylo podle průzkumu proti výstavbě dalších jaderných bloků téměř 50 procent dotázaných, pro necelých 26 procent a ostatní nevěděli. Podle průzkumu z května letošního roku se více než 46 procent vyslovilo proti výstavbě, 27 pro a zbytek nevěděl. Necelá polovina dotázaných tedy další výstavbu jaderných bloků odmítá. "My se domníváme, že toto je významné číslo a že by na něj měli brát politici ohled," řekla Kuchtová. Dodala, že petici již podpořilo několik známých osobností. Například Erazim Kohák, Marta Kubišová, Ján Zákopčaník a Dalibor Stráský.

Podpisy pro petici budou ekologická sdružení sbírat v první fázi zhruba jeden rok. "Budeme se snažit sebrat tolik podpisů abychom došli k nějakému významnému číslu, které by mohlo ovlivnit například ministerstvo průmyslu a obchodu při jeho dalším rozhodování o možné výstavbě jaderných bloků," řekla Kuchtová.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio