O Zlatou pivní pečeť se utká 45 pivovarů

14. leden 2004

Do soutěže o Zlatou pivní pečeť, která je tradiční součástí Reprezentačních slavností piva v Táboře, letos 45 pivovarů přihlásilo 192 vzorků. V loňském roce jich degustátoři v devíti kategoriích posuzovali 180. Alois Srb z pořadatelské firmy Rival uvedl, že soutěž bude letošní nejvýznamnější přehlídkou tuzemských pivovarů. Slavnosti piva se v táborském hotelu Amber Palcát konají od 27. do 30. ledna.

"S výjimkou Zlatovaru Opava a Měšťanského pivovaru Polička se degustací zúčastní všechny pivovary, které tu byly loni. Nově se představí Pivovar Broumov a Pivovar Nová Paka," řekl na tiskové besedě Srb. Do degustací se jako obvykle nepřihlásily Plzeňský Prazdroj a Budějovický Budvar. V sále ale budou mít stánek. Soutěže se nezúčastní také Krušovice a přerovský Zubr. Zatímco loni na nestrannost rozhodování poroty, která je složená hlavně ze sládků a manažerů českých pivovarů, dohlížela největší světová kontrolní a certifikační firma SGS, letos její roli převzala společnost Inspekta. Soutěž o Zlatou pivní pečeť bude mít letos 11 kategorií. Dvě nové jsou určeny minipivovarům, jichž v České republice působí asi 17.

Loňský výstav tuzemských pivovarů podle odhadů zřejmě vzrostl o dvě procenta na 18,5 milionu hektolitrů. V roce 2002 narušily pivovarům obchody povodně, loni jim naopak nahrálo horké léto. V roce 1992 bylo v Česku přes 70 pivovarů, v současnosti jejich počet klesl pod 50.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio