O zápis pro talentované děti byl malý zájem

14. únor 2005

K zápisu do tříd pro mimořádně nadané děti, které připravuje pro příští školní rok Základní škola Máj II. v Českých Budějovicích, v sobotu přišlo méně dětí, než si organizátoři představovali.

Ze třiceti vytipovaných bylo u zápisu pouze šest budoucích žáků. "Čekali jsme větší zájem, rodiče se možná této novinky zalekli nebo se báli, že jejich dítě nepřijmeme," řekla ČTK ředitelka školy Marie Nedvědová. Počítá s tím, že bude rodiče dále kontaktovat a pozve je, aby se přišli do školy podívat. Existence nových tříd však podle ní ohrožena není, protože škola má přihlášky dalších dětí, které chtějí přijít k zápisu později. Monika Opekarová z Českých Budějovic přivedla k zápisu do třídy pro talentované děti svého syna Matěje, který už umí číst i počítat. "Doufám, že ho to tady bude bavit a že ho bude kolektiv nadaných dětí víc motivovat, aby se snažil, než v běžné škole," řekla maminka. V této škole má i staršího syna, který chodí do speciální třídy pro zrakově postižené děti.

Tato státní škola je první v České republice, která otevírá třídy pro talentované děti. Jsou určeny dětem z celého Jihočeského kraje, v každé se bude učit maximálně patnáct dětí a každý žák bude mít svůj individuální učební plán. "Byla by škoda této šance nevyužít, protože mimořádně nadané děti mívají v běžné škole například problémy s kázní, vadí jim stereotyp a trápí se, když musí dělat věci, o něž nemají zájem," uvedla psycholožka Vlasta Hořánková, která se školou spolupracuje. V Česku zatím neexistuje vzdělávací instituce určená jen mimořádně nadaným dětem, narozdíl třeba od Slovenka. O její zřízení usiluje občanské sdružení Škola dětem. Ministerstvo školství ale jejich žádost o zařazení školy pro nadané do sítě škol zamítlo. Podle statistik jsou v populaci dvě až tři procenta mimořádně nadaných dětí. Pokud je žák ve srovnání se svými vrstevníky v některém předmětu výrazně napřed, měla by mu škola vytvořit individuální plán, aby mohlo své znalosti dál prohlubovat. Nadané děti se také mohou vzdělávat ve školách s rozšířenou výukou některého předmětu.

autor: čro čb
Spustit audio