O víkendu bude mimořádně otevřen kostel v Cetvinách

12. srpen 2005

Příležitost podívat se do jindy uzavřeného kostela v Cetvinách na Českokrumlovsku budou mít o víkendu lidé, kteří se zúčastní tradiční pouti bývalých farníků. Díky ní bude v sobotu a neděli od 12:00 do 18:00 mimořádně otevřen i blízký hraniční přechod pro pěší a cyklisty, který spojuje Cetviny s rakouskou obcí Mairspindt.

Gotický kostel v Cetvinách poblíž Dolního Dvořiště patří mezi nejstarší v jižních Čechách. Roku 2003 skončila jeho rozsáhlá rekonstrukce, při které byly objeveny a restaurovány fresky z 15. až 16. století, objekt bývá však pro veřejnost otevřen jen asi čtyřikrát ročně. "Slavnostní obřad začne v sobotu ach z občanského sdružení Cetviny-Zettwi ng, které má podíl na obnově kostela a snaží se místo znovu oživit různými přeshraničními aktivitami. Tento záměr by měla podpořit stavba mostu přes hraniční řeku Malše mezi Cetvinami a osadou Hammern na rakouské straně.

Bývalý městys Cetviny, německy Zettwing, leží nedaleko hraničního přechodu Dolní Dvořiště, bezprostředně na české straně hraniční řeky Malše. Před druhou světovou válkou žilo v Cetvinách 550 obyvatel ve 120 domech. Po roce 1945 byli převážně německy mluvící obyvatelé odsunuti. Městys nebyl dosídlen, postupně upadal a v letech 1951 až 1956 podlehl demolici, zůstal tam jen kostel a tři domy sloužící útvarům pohraniční stráže. Cetviny se staly součástí železné opony, v kostele se chovala domácí zvířata a v kostelní věži byla zřízena pozorovatelna. Od roku 1990 jsou opět volně přístupné, ale neobydlené.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio