O třeboňské lázně je stále větší zájem

10. květen 2005

Lázně v jihočeské Třeboni nemají nouzi o hosty, rok od roku jich příjíždí více. Loni je navštívilo zhruba 18.000 lidí, o 2000 více než v roce 2003. Většinu tvoří klienti, jimž pobyt hradí zdravotní pojišťovna. Zhruba pětina jsou samoplátci, kteří do lázní přijíždějí hlavně z Německa a Rakouska. Přibývá také turistů, kteří kromě klasických léčebných procedur volí regenerační či sportovně-relaxační pobyty. Vyplývá to z ankety ČTK.

Nejvíce klientů loni zamířilo do Lázní Aurora, jež letos slaví 30 let od vzniku. Zdejší slatinné koupele a zábaly zlákaly přibližně 11.000 lidí, z čehož více než desetina byla ze zahraničí. Kromě klasických léčebných pobytů v délce 21 až 28 dní hosté volili i kratší rekondiční či víkendové pobyty s využitím jednotlivých procedur. "Stále více hostů se přijíždí nejen léčit, ale také přijíždí za kvalitním odpočinkem spojeným s regenerací svých sil," řekl ČTK Marcel Hule z obchodního oddělení Lázní Aurora. Podotkl, že koncem roku začne v lázních výstavba nového aquacentra za 110 milionů korun. "Náklady na stavbu z 85 procent podpoří program SROP Evropské unie. Otevření aquacentra plánujeme na říjen 2006," dodal Hule.

Celkový obrat Lázní Aurora s.r.o., jež jsou majetkem města, loni činil zhruba 230 milionů korun. Společnost s 270 zaměstnanci disponuje 450 lůžky ve svých objektech, další si pronajímá v blízkých ubytovacích zařízeních. Denně se v tomto lázeňském zařízení léčí 500 až 600 klientů s poruchami pohybového aparátu či po operacích a úrazech. V minulosti je navštívili například exprezident Václav Havel nebo hokejista Jaromír Jágr.

Stejně jako Aurora patří městu Třeboň i Bertiny lázně. Loni se v nich zotavovalo zhruba 6000 hostů, kteří zde strávili 115.000 ošetřovacích dnů, což je o 4000 více než v roce 2003. Ústav disponuje 180 lůžky ve vlastních objektech, další si najímá od ubytovatelů ve městě. "Nyní připravujeme výstavbu nového antukového kurtu na tenis a volejbal a dokončujeme výstavbu hřiště na squash," uvedla Mária Pfeiferová z Bertiných lázní. Lázně měly za minulý rok tržby 120 milionů korun a provozní zisk činil tři miliony korun. Pravidelně je navštěvují například atleti Roman Šebrle a Jan Železný či herci Viktor Preiss a Gabriela Vránová.

Třeboň získala statut lázeňského města v roce 1960. Lázeňství, kterému se zde věnují už od roku 1883, je tu odedávna spjato s místním přírodním léčivým zdrojem - rašelinou, slatinou. Využívá se pro léčení poruch pohybového aparátu, revmatických chorob, poúrazových a pooperačních stavů a k celkovému znovunabytí duševní i tělesné kondice.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio