O přežití bojují v současnosti i některé soukromé mateřské školy a jesle. Vláda je uzavřela, žádné kompenzace pro ně ale nemá

30. březen 2021 15:36

Téměř měsíc jsou zavřené mateřské školy, jesle a dětské skupiny. Předškolní zařízení zřizovaná obcemi se o svou existenci bát nemusí. Některé soukromé školky obavy z budoucnosti mají. Bez školného od rodičů jim hrozí zánik. Vláda je uzavřela, ale žádné kompenzace od státu nedostanou.

Montessori školkou v Hluboké nad Vltavou reportérku Jitku Cibulovou Vokatou provedla předsedkyně spolku Hluboká v pohybu Karla Peldová. Toto předškolní zařízení začalo fungovat v lednu. Po dvou měsících musel spolek školku kvůli vládnímu nařízení zavřít.

Tato školka je financovaná z evropských dotací a z členských příspěvků rodičů. Ty ale v současnosti spolek nemá.

„My jsme dostali peníze z evropských dotací, ale celá částka nám nepokryje provoz. A vzhledem k tomu, že nebudeme moci účtovat členský příspěvek od rodičů, bude tato situace pro nás velice nákladná,“ vysvětluje Karla Peldová.

Spolek teď snížil příspěvek od rodičů na padesát procent, s tím, že po otevření jim bude vše kompenzovat.

Čtěte také

Rodiče dětí navštěvující soukromou mateřskou školku Kindergarten One v Českých Budějovicích reagovali na vzniklou situaci odlišně, říká její ředitelka Zuzana Šťastná:

„Ti rodiče, kteří si zvolili docházku pouze na dva, tři, čtyři dny v týdnu, tak s nimi jsme se dohodli, že si potom budou moci nahradit nevyužité dny. Bohužel, jsou i tací rodiče, kteří ukončili docházku.“

Ani tato mateřská škola zatím svoje zaměstnance nepropouští, doplňuje Zuzana Šťastná:

„Domluvili jsme se na částečném čerpání dovolené, na nějaké pracovní činnosti, někdo dává i výpověď, protože sám neví, jak to všechno bude vypadat.“

Hlubocký spolek připravuje další sportovní aktivity a příměstskou školu na prázdniny. V případě, že je vláda nepovolí, bude muset kvůli nedostatku peněz školku zavřít natrvalo. Podobně na tom budou zřejmě i ostatní soukromá předškolní zařízení.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio