O jihočeské památky byl letos značný zájem

9. listopad 2005

Jihočeské památky si letos prohlédlo téměř o 6000 návštěvníků víc než loni. Pro památkáře, kteří hlavně kvůli chladnému létu čekali větší propad, je vzrůst návštěvnosti příjemným překvapením. Špatné počasí hlavně v červenci totiž mnohé rekreanty odradilo natolik, že někteří na jihu Čech úplně zrušili pobyt a vraceli se domů.

Třináct hradů a zámků, které spravuje Národní památkový ústav v Českých Budějovicích, letos navštívilo celkem 1,010.241 lidí, zatímco loni přilákaly 1,004.400 turistů. "Až do poloviny září jsme měli téměř na všech objektech propad, vylepšilo se to až na konci září a v říjnu. Hromadné zájezdy se ale už nekonaly, přijížděly hlavně rodiny s dětmi a cykloturistické výpravy," řekla ČTK Mája Havlová z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích. Podle ní mírně klesl příliv cizinců, mezi nimiž značně ubylo Rakušanů a Němců, naopak víc přijížděli Francouzi a Rusové.

Čísla, která dal Národní památkový ústav v Českých Budějovicích ČTK k dispozici, dokládají největší úbytek návštěvníků ve srovnání s loňskem v zámku Červená Lhota na Jindřichohradecku. Letos si ho prohlédlo 88.111 lidí, zatímco loni přilákal 94.474 turistů. Podle Havlové je však tento vývoj naprosto v pořádku. "Červená Lhota zaznamenala v minulých letech tak obrovský nárůst návštěvnosti, že bylo třeba ji omezit. Už by víc neunesla, byla postavena jen pro život rodiny a tak vysoká návštěvnost by přinášela strašnou devastaci. Proto se zmenšily skupiny návštěvníků," vysvětlila. Téměř o 4000 lidí méně než loni si letos prohlédlo interiéry zámku v Jindřichově Hradci. Vliv mělo zřejmě i to, že poblíž vyrostla nová atrakce Zámecká akvária, víc zájemců přilákala také bývalá elektrárna s Křižíkovým strojem. Mnoho turistů pak prošlo už jen zámecká nádvoří a zahradu včetně rondelu, do nichž je vstup zdarma. Tisícovka návštěvníků ubyla letos ve srovnání s loňskem v Rožmberku, podle kastelána Jaroslava Čásy to ale není nic dramatického. "Velikost skupin jsme omezili na 35 lidí, aby z prohlídky něco měli. Jde nám víc o kvalitu a určitou výjimečnost, například všechny noční prohlídky byly týden dopředu vyprodané," řekl ČTK. Naopak výrazný nárůst opět zaznamenaly zámky Český Krumlov a Hluboká nad Vltavou. Do Krumlova, který je nejnavštěvovanějším památkovým objektem na jihu Čech, přišlo od dubna 331.820 lidí, což bylo o 5672 víc než loni. Krásy hlubockého neogotického zámku v Hluboké nad Vltavou letos přilákaly 215.641 lidí, zatímco loni 211.826 turistů.

Podle Havlové je velkou předností Českého Krumlova důslednost, s níž se tam interiérům navrací historická autenticita. "Zvýšený zájem návštěvníků o Krumlov vychází i z toho, že se tam neobyčejně pilně pracovalo na znovuvytvoření původních interiérů tak, jak vypadaly za doby, kdy v nich žili Schwarzenbergové," řekla památkářka, podle níž tím vzniklo rozmanité prostředí s půvabnými drobnostmi z osobního života.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio