Nový systém tísňového volání začne v Krumlově fungovat od listopadu

25. říjen 2004

Automatický systém tísňového volání pro zdravotně postižené občany a seniory začne v listopadu fungovat v Českém Krumlově. Služba sociální péče umožní po 24 hodin denně přivolávat pomoc v případě, že se senior nebo zdravotně postižený člověk ocitne v nouzi. ČTK to řekla Kateřina Jochová z obecně prospěšné společnosti Domy s pečovatelskou službou, která projekt připravila.

"Automatický systém se začne napojovat koncem listopadu. Počítáme, že plně by měl začít fungovat od konce roku," řekla Jochová. Dodala, že prozatím o tuto službu zažádalo zhruba 20 až 30 lidí. Projekt v začátku počítá se 70 klienty. Systém umožní lidem zavolat si pomoc při náhlém zhoršení zdravotního stavu, když nebudou moci dosáhnout na telefon, při napadení a v podobných případech. Zmáčknutím tlačítka bezdrátového dálkového ovladače se spojí s obsluhou centrálního dispečinku, která okamžitě zajistí pomoc. Ovladač má i funkci takzvané smyčky časového dohledu, která po uplynutí nastavitelného intervalu upozorní dispečink. Systém tak umožní setrvat lidem, kteří již nejsou zcela soběstační, ve svých domovech.

Na projekt získala obecně prospěšná společnost Domy s pečovatelskou službou grant Evropské unie ve výši 100.000 eur, tedy zhruba 3,2 milionu korun. Služba je zatím určena pouze lidem z Českého Krumlova. "Budeme se to snažit rozšířit na celé Českokrumlovsko. Záleží, jaká bude domluva s obcemi," uzavřela Jochová.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio