Nový kruhový objezd slouží řidičům v Prachaticích

1. srpen 2005

Řidiči projíždějící dvanáctitisícovými Prachaticemi užívají již několik dní novou kruhovou křižovatku, vůbec první ve městě. Objezd vznikl na nejfrekventovanější křižovatce u autobusového nádraží a nahradil semafory. Jeho stavba přišla na 13,5 milionu korun. Město zaplatilo necelých pět milionů za chodníky, osvětlení a přeložení sítí. Zbytek uvolnil kraj. Výstavba objezdu trvala dva měsíce.

"Věřím, že touto společnou investicí s Jihočeským krajem pomůžeme vyřešit dopravní situaci v jedné z nejzatíženějších lokalit ve městě," řekl novinářům starosta Prachatic Jan Bauer. Čtyřramenný objezd ulehčí život hlavně řidičům, směřujícím do města od Strakonic a od Českých Budějovic. Téměř dvoumetrový střed je nezvykle osázen kameny. "Řidiči by tak neměli být oslňováni dalšími přijíždějícími automobily," řekl šéf prachatického dopravního inspektorátu Martin Grožaj. Zhruba v půli srpna pak silničáři dokončí rekonstrukci úseku silnice II/141, vedoucího právě na novou křižovatku od Strakonic.

Prachatice čeká ještě letos jedna celková obnova důležité dopravní tepny. Zhruba za deset milionů korun se opravy dočká Zvolenská ulice, vedoucí od objezdu do centra. Práce by zde měly skončit na podzim. Radnice zaplatí šest milionů za obnovu sítí, zbytek uhradí krajská správa a údržba silnic.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio