Nový jízdní řád ČD se dotýká i provozu na regionálních tratích na jihu Čech

9. březen 2009

Pokud cestujete vlakem, měli byste věnovat pozornost jízdním řádům. Od neděle 8. března totiž vstoupila v platnost letošní první změna jízdních řádů. Poměrně výrazně se dotýká i jihočeských regionálních tratí - na základě požadavků měst a obcí budou některé spoje stavět v zastávkách, kterými dosud jen projížděly, mění se i frekvence spojů na některých tratích.

Do jízdních řádů se například vrátil nedělní časný první ranní vlak z Protivína do Českých Budějovic, který využívají lidé ze Zlivi k cestě do zaměstnání. Na druhou stranu ale musí cestující na této trati zase jeden spoj oželet, potvrdil Pavel Kosmata z českobudějovického Centra osobní dopravy Českých drah: "Aby částka, kterou nám Jihočeský kraj hradí ztrátu z regionální železniční dopravy, zůstala vyrovnaná, tak nebude jezdit v neděli vlak 8005 v úseku Protivín - České Budějovice, který přijížděl v 8 hodin 56 minut."

Úprava jízdních řádů znamená pro regionální dopravu více než desítku zásadnějších změn v provozu vlaků. V této souvislosti první náměstek jihočeského hejtmana Martin Kuba připomněl, že změny jsou většinou na základě přání obcí: "Změny jsou výsledkem jednání, které proběhlo na úrovni Jihočeského kraje, Českých drah a starostů. Pár dní po tom, co jsem nastoupil do funkce, se zavedl nový jízdní řád, kde některé spoje vypadly, a starostové tvrdili, že to s nimi nebylo dostatečně prodiskutováno. V té chvíli jsme inicializovali schůzku všech stran a snažili jsme se excesy vyřešit. Nové jízdní řády by tak měly být výsledkem kompromisu."

Změny podle Pavla Kosmaty nejvýrazněji asi pocítí lidé na trati Tábor - Bechyně: "Společně jsme přeorganizovali koncepci trati tak, aby maximálně odpovídala požadavkům občanů. V praxi to znamená, že v ranních časech počet spojů mezi Bechyní a Táborem rozšíří, a to výměnou za minimální útlum dopravy v dopoledních hodinách." O víkendech budou mít lidé ve večerních hodinách zase k dispozici nový spoj, který pojede z Tábora do Bechyně ve 22.30.

autor: Ivan Mls
Spustit audio