Novinky v programu – Písničkové rozhovory matky s dcerou a Kytary a klobouky

28. srpen 2015

Několik změn čeká od září posluchače Českého rozhlasu České Budějovice. Ve vysílání se objeví nové formáty hudebních pořadů, promění se první hodina oblíbených Písniček pro radost i obsazení Kuchařského čarování.

V úterý večer už lidé neuslyší pořad Folková jíška Pavlíny Jíšové. „S Pavlínou jsme se shodli na tom, že je čas na změnu. Nakonec nás napadlo, že má šikovnou dceru Adélu Jonášovou, a vyzkoušeli jsme v létě nový formát pořadu. Od září bude tedy v úterý k slyšení pořad Písničkové rozhovory matky s dcerou. Bude to docela zajímavá konfrontace dvou generací. Každá si do pořadu připraví muziku, o níž by ta druhá neměla vědět, takže budou pak velmi spontánně reagovat a vyměňovat si názory,“ přibližuje vedoucí programu Českého rozhlasu České Budějovice Petr Meškán.

Vedení stanice se také dohodlo s moderátory a hudebním redaktorem Zdeňkem Voráčem na úpravě první hodiny Písniček pro radost. Pořad se bude stále vysílat v obvyklém čase od 10 hodin, bude nadále patřit dechovce, ale na posluchače čeká jedno vylepšení – v první hodině mohou nyní i zavolat přímo do vysílání a jednu skladbu z playlistu někomu věnovat.

K tomu se v Písničkách pro radost objeví magazín, který má zatím pracovní název Dechovkovinky. Zdeněk Voráč se v něm bude věnovat novinkám ze světa dechovkové hudby.

Další změny se týkají víkendového programu. „Dva hudební pořady, které připravují Jiří Kasal a Martin Schuster, jsme přesunuli z víkendového rána do podvečera. Šedesátku Martina Schustera jsme změnili na nový pořad, který se jmenuje Kytary a klobouky a bude zaměřený a takové dřevní country. Světla ramp zůstanou stejná, ale budou mít kratší stopáž 25 minut,“ vysvětluje Petr Meškán.

Naopak prodlužuje se nedělní magazín Vltavín Zdeňka Zajíčka. Pořad se zajímavostmi z jižních Čech bude nyní trvat celou hodinu.

Moderátorská změna čeká pořad Kuchařské čarování. Zdeňka Zajíčka vystřídá Jana Urbanová, která tak nyní bude nově doplňovat Petra Stupku v tomto kulinářském magazínu. Na video z natáčení jejich prvního společného dílu se podívejte ZDE.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.