Nové radary v Budějovicích registrují tisíce přestupků

27. září 2005

Na 7000 přestupků zaznamenaly dva radary v Českých Budějovicích během minulého týdne, kdy začaly monitorovat neukázněné řidiče. Proti předpisům se prohřešil přibližně každý desátý řidič, který kolem zařízení projel. První měsíc poskytují radary magistrátu pouze statistické údaje o přestupcích, neukázněné šoféry bude pokutovat až v dalších dvou měsících zkušebního provozu.

"Nejvyšší rychlost, kterou jeden z řidičů projel křižovatkou, se pohybovala kolem 122 kilometrů v hodině," řekl ČTK Milan Bednář ze společnosti Czech Radar, která zařízení provozuje. Systém registruje jako přestupek až jízdu, při níž vozidlo přesáhne rychlost 59 kilometrů za hodinu. "Je tam docela tolerance, takže když někdo jede těch 59, tak zařízení ještě záznam nepořídí," dodal. I tak je podle něj počet prohřešků vysoký. Ze všech přestupků tvoří přibližně 20 procent jízda na červenou.

Radary by měly v Českých Budějovicích zvýšit dopravní bezpečnost. Lidé totiž většinou vědí o křižovatkách, kde zařízení měří rychlost. Systém v tříměsíční zkušební době zatím na své náklady provozuje společnost Czech Radar. Pokud se zařízení osvědčí, město s firmou prodlouží smlouvu. Výdaje by měly pokrýt vybrané pokuty.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio