Nové otáčivé hlediště by mohlo stát mimo zámeckou zahradu v Českém Krumlově

16. únor 2023 17:41

Českokrumlovské otáčivé hlediště má nově stát mimo zámeckou zahradu. Shodla se na tom komise ministerstva kultury složená ze zástupců jihočeských měst, památkářů i Jihočeského divadla, které před točnou v létě hraje.

Současná konstrukce narušuje svým umístěním ráz barokní zahrady, Českému Krumlovu kvůli tomu hrozilo vyškrtnutí ze seznamu UNESCO.

„Jako nejreálnější varianta se jeví to, co už máme v územním plánu jako rezervu, tedy nová točna v objektu bývalého zahradnictví za zámeckou zahradou,“ říká místostarosta Českého Krumlova Zbyněk Toman.

„Jsou tam složitější majetkové poměry, je tam víc vlastníků, ale je to cesta, o kterou se budou všichni snažit,“ doplňuje.

Ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek potvrzuje, že všechny strany, kterých se problematika otáčivého hlediště dotýká, se na tomto řešení shodují. „Nejlepší variantou je rozšířit zahradu a tam vytvořit úplně nový divadelní trakt s novou točnou, ale především s novým zázemím,“ dodává.

„Točna je v zahradě od roku 1958 a to, jaké produkce se před hledištěm hrají, se vyvíjí. Snažíme se tam inscenovat věci v aktuální divadelní estetice. Ale prostor jako takový a to, co nabízí divákům z hlediska parkování, toalet, stravování, se za posledních šedesát let nezměnilo. Považuji to za tristní, a přesun do bývalého zahradnictví je cesta, která umožňuje zvýšit kvalitu,“ připomíná.

Umístění mimo zámeckou zahradu vítá i Národní památkový ústav. „Vybudování nového divadelního traktu za zámeckou zahradu je řešení, kterému Národní památkový ústav fandí a bude ho podporovat všemi prostředky, které má k dispozici,“ potvrzuje šéf jihočeských památkářů Petr Pavelec

Město České Budějovice, kterému točna patří, má smlouvu s památkáři o pronájmu zámecké zahrady do konce letošního roku. V pracovní skupině ministerstva se jedná o smlouvě na rok 2024 a fungování scény u letohrádku Bellarie, který památkáři právě opravují. Dokud nevznikne nová scéna, bude v provozu ta stávající. „Nikdo o otáčivé hlediště nepřijde,“ doplňuje Zbyněk Toman.

Architektonickou soutěž na novou scénu vypíše město České Budějovice jako vlastník konstrukce.

autor: Petr Kubát | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související