Nové Hrady se chtějí stát střediskem biotechnologií

2. leden 2004

Vznik biotechnického parku v Nových Hradech na Českobudějovicku je cílem krajského pilotního projektu, který by měl z tohoto příhraničního města učinit středisko biotechnologií. V Nových Hradech už v areálu Akademického a univerzitního centra působí Ústav fyzikální biologie Jihočeské univerzity a letos v říjnu zde začala výstavba Centra biologických technologií.

"Podle vzoru partnerských technologických center chceme vybudovat středisko, které v sobě sdružuje středoškolskou a vysokoškolskou výuku, výzkum, technologický inkubátor pro biologické přístrojové techniky a infrastrukturu pro další rozvoj technologických firem," uvedl na tiskové besedě Dalibor Štys z Jihočeské univerzity.

Centrum biologických technologii, které se v budoucnu stane součástí biotechnického parku, bude zřejmě na dlouhou dobu jediným zařízením svého druhu v České republice. Nejbližší podobné zařízení existuje ve Vídni. Podle Štyse tento takzvaný bionkubátor vzniká za podpory evropského programu Phare. Společně s Hornorakouskou polytechnickou univerzitou v Hagenbergu rozvíjí Jihočeská univerzita od letošního jara projekt společného vzdělávání v oborech vysokých technologií. Studenti oboru bioinformatika z Hagenbergu tak už v Nových Hradech absolvovali svá biochemická praktická cvičení.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio