Nová rozhledna na Boubíně se nelíbí ekologům

6. červen 2005

Starostové šumavských obcí společně se zástupci Jihočeského kraje v pátek otevřeli na vrcholu jedné z nejstarších přírodních rezervací Boubínský prales novou rozhlednu. Dřevěnou, 21 metrů vysokou vyhlídku zpřístupnili i navzdory protestům ekologů, jimž se nelíbí, že věž stojí v lokalitě navržené na chráněnou ptačí oblast. Se stížností na stát, který stavbu na vrcholu Boubín povolil, se již obrátili na Evropskou komisi v Bruselu.

"Je to proti zákonu na ochranu ptačích oblastí, který byl přijat, a tím pádem i proti dikci EU. Nikdo totiž nezkoumal, co to udělá s ekosystémem, když zde stoupne počet turistů. Proti tomu se bouříme, a ne proti rozhledně," řekla ČTK Dagmar Kjučuková z Okrašlovacího spolku Zdíkovska. Stížnost podala i sdružení Děti Země Bohumilice a Spolek na ochranu šumavské přírody.

Rozhlednu nechal postavit Mikroregion Horní Vltava-Boubínsko, jenž sdružuje města a obce na Prachaticku. Se stavbou za zhruba tři miliony korun začal loni v červenci, když získal na její vybudování výjimku ministerstva životního prostředí. Správa Národního parku Šumava však práce záhy pozastavila. Důvodem podle ní bylo, že stavba je sice povolena, ale není dořešena regulace přístupu a provozu rozhledny. Letos v dubnu pak šumavští správci ztížili přístup na vrchol Boubína. "Důvodem byla eroze po těžbě dřeva, po turistickém ruchu a údržba cest byla zanedbaná. Přístupné jsou však stále všechny čtyři trasy, jen na dvou si budou muset turisté zajít asi o kilometr," řekl ČTK mluvčí správy šumavského parku Radovan Holub. Rozhledna podle něj neruší krajinnou tvář Boubínského pralesa, turisté z ní budou mít užitek a její otevření i po všech problémech park vítá. Starosta Kubovy Hutě Zbyněk Klose věří, že návštěvníci rozhledny budou mít nyní lepší příležitost poznat krásu šumavské přírody. Protesty ekologů vnímá, nechce však odsuzovat každého za jeho názor.

Mikroregion Horní Vltava-Boubínsko sdružuje 11 měst a obcí, například Vimperk, Volary, Borovou Ladu a Kubovu Huť. Jeho jádro leží v povodí horní části Studené a Teplé Vltavy a okolí Boubína. Zaujímá rozlohu přes 64.000 kilometrů čtverečních, na níž žije zhruba 16.000 obyvatel.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio